Inicijativa od 60 tisuća poduzetnika traži smjenu ministra Horvata: Nije kompetentan

Inicijativa od 60 tisuća poduzetnika traži smjenu ministra Horvata: Nije kompetentan
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

INICIJATIVA Glas Poduzetnika je nakon jučerašnjih objava mjera za pomoć gospodarstvu i naknadnih istupa u javnosti Ministra Horvata i mnogih relevantnih stručnjaka, danas ujutro službeno zatražila od premijera  Andreja Plenkovića razrješenje Ministra Horvata i osnivanje Kriznog stožera za gospodarstvo. 

“Poštovani Predsjedniče Vlade,

Inicijativa Glas Poduzetnika je u nekoliko dana okupila više od 60.000 poduzetnika i naših zaposlenika, obrtnika i slobodnih zanimanja.

Već tjedan dan komuniciramo kako smatramo da su mjere koje su donesene za pomoć gospodarstvu nedovoljne i da će rezultirati valom otkaza. Po jučerašnjim i današnjim reakcijama medija možete vidjeti da smo bili u pravu.

Ministar Horvat  je donošenjem ovih mjera, odbijanjem prijedloga naše inicijative i svih relevantnih poslovnih udruga i stručnjaka o nužnosti otpisa poreza i doprinosa, te neprimjerenim izjavama u javnosti, pokazao da  nije kompetentan upravljati svojim resorom u kriznoj situaciji i da ne zastupa interese hrvatskog gospodarstva i društva u cijelosti. Trebamo Ministra koji će se za gospodarstvenike zalagati na jednak način kako se Ministar Beroš zalaže za zdravlje.

Ovim putem tražimo da hitno razriješite ministra Horvata, postavite sposobnog Ministra gospodarstva i hitno osnujete Gospodarski krizni stožer u kojem moraju biti i predstavnici poduzetnika i ekonomske struke”, navodi se u pismu Inicijative upućenom premijeru Plenkoviću.

U roku do tri mjeseca više od 700 tisuća ljudi moglo bi ostati bez posla

Da podsjetimo, vlada je jučer na konferenciji za novinare predstavila mjere za pomoć gospodarstvu koje su naišle na negativne reakcije poduzetnika jer kažu da se  teret krize svaljuje na leđa tvrtki od kojih su mnoge već sada zbog zabrane rada pred bankrotom.

Na primjer, umjesto otpisa poreza i parafiskalnih nameta, tvrtke koje sada već ne rade, ili koje će uskoro osjetiti posljedice blokade dobrog dijela ekonomije, vladinim mjerama dobile su odgodu plaćanja. Što znači da će u mjesecima u kojima ne mogu zaraditi novac, zapravo gomilati dugove.

Prema procjenama analitičkog tima inicijative Glas poduzetnika, u ovom trenutku već je ugroženo 185 tisuća radnih mjesta, a u roku do tri mjeseca ta bi brojka mogla premašiti 700 tisuća. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara