Inicijativa Za Marjan podnijela kaznenu prijavu zbog restorana Fani Horvat

Foto: Arhiva

NIJE DANAS bio lak dan za Željka Keruma. Ostao je tanak za milijun kuna jer mu je oporba minirala rad vijeća pa se nije mogla ni donijeti odluka o gradonačelnikovom obeštećenju za zemlju kojom će prolazi ulica DJ-6 koja vodi do njegovog nezavršenog hotela na Trsteniku. 

Da mu dodatno zagorčaju život pobrinuli su se agilni članovi građanske inicijative Za Marjan. Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu podnijeli su kaznenu prijavu protiv nepoznatih osoba, i to zbog zaključka o uređenju Prve vode, na kojoj bi u dogledno vrijeme trebao niknuti restoran Kerumove dragane Fani Horvat.

Prekršen čitav niz zakona

Inicijativa ne navodi imena osumnjičenika, a ni o kojem bi se konkretnom kaznenom djelu radilo. Ipak, na nekoliko stranica kaznene prijave detaljno obrazlažu kakvi su sve propusti i povrede zakona učinjeni do donošenja zaključka.

Čitav je niz nepravilnosti, drži Inicijativa, prekršen je Zakon o šumama, Zakon o zaštiti prirode, Prostorni plan županije, Prostorni plan uređenja Splita i GUP. Sva izgradiva površina smještena je na parcelu Fani Horvat, čime su oštećeni vlasnici okolnih terena, ali i sam Grad, sve u korist Keruma i njegove obitelji. Vlasnici okolnih terena nisu znali za natječaj, niti su poštovani njihovi interesi pri raspodjeli udjela u gradnji.

Svi znaju tko su počinitelji

Stvar je još gora jer su oštećene javne i vjerske institucije te Grad, čiji bi interes vlast morala braniti, a ne mu štetiti. Sporno je i to što je propušteno pravo prvokupa te što je Grad financirao izradu geodetske podloge.

Svi znaju tko je počinitelj, ali smo prijavu podnijeli protiv nepoznatih osoba jer se nadamo da će istraga otkriti ne samo nalogodavce, nego i suradničku mrežu unutar lokalne politike, gradskih službi i cehovskih udruga, ističe inicijativa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara