Na Biševu zatvoreno gradilište bivšeg partnera Hrvoja Vojkovića: "Grade bazen na ostacima samostana"

Na Biševu zatvoreno gradilište bivšeg partnera Hrvoja Vojkovića: "Grade bazen na ostacima samostana"

Foto: Index/FaH

GRAĐEVINSKA inspekcija na Biševu zatvorila je gradilište Pjerina Ivčevića, rođaka komiške gradonačelnice Tonke Ivčević. Inspekcija je reagirala nakon dopisa Ivčevićevih susjeda s Biševa, obitelji Tafra koja već tri mjeseca pokušava zaustaviti radove.

Nema kome nisu pisali, od USKOK-a do Ministarstva graditeljstva, no čini se da je ključan bio dopis poslan premijeru Andreju Plenkoviću. Do tada nikakvih konkretnih pomaka nije bilo, nitko na Biševo nije došao unatoč tome što je bespravnu gradnju prijavilo i Društvo arhitekata Split. 

Tafre ističu kako Ivčević gradi na ostacima benediktinskog samostana iz 12. stoljeća, a kao poseban problem navode kredit HBOR-a.

HBOR izdao kredit bez građevinske dozvole

Da je gradilište zatvoreno, potvrdio nam je Ivčević. Tvrdi da mu za sve radove koje je dosad obavio građevinska dozvola nije trebala i da nastavlja radove čim dobije papire, tj. građevinsku dozvolu. Pitali smo ga i za kredit HBOR-a od gotovo dva milijuna kuna koji je upisan kao založno pravo na nekretninu. Kako je državna banka izdala kredit za gradnju bez građevinske dozvole? 

Ivčević tvrdi da je upravo on dobio kredit, i to za rekonstrukciju postojećeg objekta, a ne njegov bivši partner Hrvoje Vojković. Od Vojkovića je prošle godine kupio nekretninu na Biševu, a kredit je odobren baš nekako u to vrijeme.

Prema zemljišno-knjižnom izvatku, ugovor o kupoprodaji nekretnine sklopljen je između Vojkovića i tvrtke Ivčevićeve supruge 3. studenog prošle godine, dok je založno pravo na nekretnini upisano u korist HBOR-a 28. listopada. 

Četiri sobe i bazen

Svojedobno su Ivčevića i Vojkovića istraživali u Državnom odvjetništvu jer su zaredala potonuća Ivčevićevih ribarica osiguranih u Croatia osiguranju kojeg je u to vrijeme vodio njegov partner Vojković. Ivčević nam je poslao očitovanje DORH-a prema kojem potonuće ribarica nema veze s počinjenjem kakvog kaznenog djela. Tvrdi da ni Vojković nije u kombinaciji s objektom koji namjerava urediti na Biševu. Plan je napraviti četiri sobe s pratećim objektom i bazenom.

"Kupio sam kuću od 30 kvadrata do Tafri, nije ni tvrđava, ni vila. Trebao je biti dograđen dnevni boravak. Dosad sam radio po projektu sve što se moglo raditi do građevinske dozvole. Sad čekam dozvolu i nastavljam čim je dobijem. Oni su svjesni da ja po planu to mogu dobiti. Pokušavali su mi uvaliti svoju kuću, tražili su enormnu cifru. Nisam to mogao prihvatiti. 

Inspekcija je bila na gradilištu i zabranila radove dok se ne utvrdi stanje. Ali ja trenutno i nisam radio. Cijela ova halabuka se diže da bi se dovela u pitanje moja građevinska dozvola. Ali postoje urbanistički planovi, zna se što se može. Da bih ja iznajmljivao objekt, moram imati sve moguće dozvole. Hoće li itko napisati išta kada se to riješi? Neće. Ovaj projekt radi jedna mala obitelj koja se bavi uspješno turizmom, radimo dobar posao s jednom pozitivnom pričom, lani smo proglašeni najboljim u Hrvatskoj u ovome što radimo. I onda se nađe netko tko te pokušava prikazati u nekom kontekstu kojeg se ja grozim", kaže Pjerino Ivčević.   

Gradonačelnica Komiže: Nismo nadležni

Zvali smo i Tonku Ivčević, komišku gradonačelnicu. Kazala nam je da Grad Komiža nije ovlašten za bespravnu gradnju i da se objekt njezina rođaka nalazi u građevinskoj zoni. Sumnja da se tamo radi išta protuzakonito.

A Stjepan Tafra uvjeren je da Pjerino Ivčević uživa zaštitu i da ga nitko nije htio dirati i remetiti u planovima, unatoč tome što je počeo radove bez građevinske dozvole na arheološkom lokalitetu koji bi trebao uživati zaštitu Ministarstva kulture i Konzervatorskog odjela s obzirom na ostatke srednjovjekovnog benediktinskog samostana. Konzervatorski odjel očitovao se kako nije nadležan, a Ivčević smatra da iz toga proizlazi da se ne radi ni o kakvom zaštićenom području.

"Ivčević radi bazen na ostacima benediktinskog samostana"

Tafra, pak, smatra da je pročelnik Grada Komiže trebao izaći na teren i barem pitati Ivčevića ima li građevinsku dozvolu.

"Ivčević nam radi na međi bez dozvole. Umislio je da je Dioklecijan, a da smo mi pleme s Balkana. On nam donosi kulturu, a gazi preko nas. Radi bazen na ostacima benediktinskog samostana. Usred geo parka na arheološkom lokalitetu. Htjeli bismo upozoriti na najgori oblik korupcije. Želimo zaustaviti daljnju devastaciju. Trebalo bi zaštiti i okoliš crkve, ostatke samostana, sve vratiti u prvobitno stanje", kaže Tafra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara