KOLAPS ZDRAVSTVA

Inspekcija o bebama u zagrebačkoj bolnici: "Sve je po pravilima struke"

Inspekcija o bebama u zagrebačkoj bolnici: "Sve je po pravilima struke"
Foto: Ana Treščec

INSPEKCIJA Ministarstva zdravstva priopćila je da je medicinski tretman petomjesečnih blizanaca u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević učinjen po pravilima struke. 

Priopćenje Ministarstva zdravstva prenosimo u cijelosti. 

Ministarstvo: Sve je bilo po pravilima struke

"Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva u pratnji stručnjaka jučer je izvršila izvanredni zdravstveno inspekcijski nadzor u Klinici za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“ vezano uz zbrinjavanje i liječenje blizanaca. Rezultati nadzora su analizirani te je doneseno stručno mišljenje i zaključak. Nakon razmatranja medicinske dokumentacije i tijeka liječenja zaključeno je kako su primijenjeni postupci liječenja bili primjereni dijagnozama i stanju djece.

Utvrđeno je kako nije bilo propusta u liječenju malih bolesnika. Nastavno na navode o sputavanju djece, ističe se kako je u cilju osiguranja venskog puta za infuziju neophodno onemogućiti pomake ekstremiteta kako ne bi došlo do prekida infuzije, o čemu se roditelji prethodno obavještavaju. Kod dugotrajnih bolovanja prilikom kojih dolazi do učestalih kiselih stolica, uza svu brigu i čestu promjenu pelena, nije uvijek moguće spriječiti nastanak iritacije kože, koja može nastati već i nakon jedne takve stolice.

Zaključno, temeljem uvida u medicinsku dokumentaciju i pregleda dojenčadi, može se zaključiti da tijekom procesa liječenja nije bilo odstupanja od uobičajenih i standardiziranih postupaka kako ih struka nalaže. S obzirom na tijek i narav bolesti od kojih su djeca bolovala i boluju, sve što se događalo tijekom njihovog liječenja ne odstupa iz očekivanog i predvidivog tijeka bolesti", stoji u priopćenju. 

Snažno crvenilo na intimnim dijelovima tijela beba i role wc papira oko ruku

Inspekcija Ministarstva zdravstva je u zagrebačku Zaraznu poslana jučer nakon što su se društvenim mrežama proširile fotografije blizanaca koji se liječe od gripe i rota virusa u toj bolnici.

Blizanci su na tim fotografijama imali snažno crvenilo na intimnim dijelovima tijela, a na odjeći su im bili tragovi mokraće. Oko ruku su imali role WC papira.

Majka petomjesečnih blizanaca, koji su ondje na liječenju, bolnicu je prozvala za nemar, čemu je prethodilo objavljivanje fotografija beba s upalama i ranama na društvenim mrežama.

Podsjetimo, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić za Index je kratko komentirala slučaj.

"Osoba koja nema hospitaliziranu djecu kod nas je napravila tu objavu. Poslat ćemo vrlo brzo službeno priopćenje", rekla nam je.

"Može se pojaviti iritacija kod male djece"

Nešto kasnije stiglo je priopćenje KB-a Fran Mihaljević koje prenosimo u cijelosti.

"Napravljen je izvid na Odjelu za novorođenčad i dojenčad na kojem se hospitaliziraju oboljela djeca do tri godine. Klinički status sve djece hospitalizirane na Odjelu je u skladu s prirodom i tijekom njihove bolesti.

U određenim bolestima, kao što su obilni proljevi, alergijske reakcije, infekcije kože i dr., može se pojaviti i crvenilo na koži, kako u djece tako i u odraslih bolesnika.

U male djece koja imaju nježnu kožu, u slučaju obilnih i učestalih proljeva koji traju više dana, zbog kiselosti sadržaja stolice (osobito ako se radi o virusnim proljevima), može se pojaviti hiperemija i iritacija kože. Unatoč lokalnoj njezi kože, ove promjene se mogu javiti tijekom proljeva, ali također vrlo brzo prolaze nakon prestanka proljevastih stolica", piše u priopćenju iz bolnice koje potpisuje ravnateljica Alemka Markotić.

Sestra na kavi

Ana Treščec, majka petomjesečnih dječaka Frana i Filipa, Indexu je ustupila fotografije za objavu. Kako kaže, dječaci su rođeni tri mjeseca prije termina, a u KB-u Fran Mihaljević završili su nakon što su dobili gripu. Za vrijeme bolesti dobili su i rota virus. Majka ih je posjetila jučer u bolnici, a tamo je zatekla ovakvo stanje. Pokušala je razgovarati sa sestrom, ali ona je, kako majka kaže, za to vrijeme bila na kavi.

Osim blizanaca, Ana je majka djevojčice koja ima epilepsiju i zahtijeva posebnu skrb.

Zavezana, mokra djeca

Razgovarali smo s majkom.

"Dijete koje mi je doma je prehlađeno. Razgovarala sam s doktoricom, a ona ima odgovor na sve: da oni ne mogu samo stajati oko moje djece, da su oni nedonoščad, oni su rođeni tri mjeseca ranije... To je kažnjivo, zar ne?" pita nas majka.

"Pitam ju je li ona majka, nemojte mi govoriti da se radi o pet minuta, jeste li vidjeli slike? Ono dijete u žutome, kad sam došla kod njih, vidjela sam da je mali zavezan. Ok, zavezan je jer mu je bilo spojeno na nozi, vjerojatno da mu se ne pomakne. Nisam ga uzimala u naručje, nego drugoga. Dobrih 15-ak minuta je prošlo. Prvo sam se pozabavila s drugim, presvukla ga, vidjeli ste kako mu guza izgleda. Tri kreme su bile gore, nijedne nema", dodaje.

"Oni su primljeni s gripom tipa A. Taj maleni je prije tri dana bio na kisiku i onda usput pokupio rota virus. Ja sestru tražim po odjelu, a ona pije kavu. I još dobijem po nosu", kaže nam majka. 

Rođeni tri mjeseca prije termina

Pitali smo ju jesu li oba dječaka istovremeno odvedena u bolnicu.

"Jedan dječak je malo manje u bolnici jer mu se nije ništa čulo na plućima, borio se. I kao beba je bio jači. Nakon par dana sam odvela i njega. Dječaci su rođeni tri mjeseca prije termina. Imam još jednu djevojčicu s teškoćama. Ima teški oblik epilepsije i rijetko tko se usudi čuvati je", rekla je Ana Treščec u razgovoru za Index.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara