Inspekcija zabranila kupanje na plaži u Dubrovniku, more puno fekalija

Inspekcija zabranila kupanje na plaži u Dubrovniku, more puno fekalija
Foto: Pixsell/Grgo Jelavić

INSPEKCIJA zaštite okoliša jučer je izvršila inspekcijski nadzor u Dubrovniku povodom prijave i dostavljenih izvješća Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije o ispitivanju dodatnih uzoraka i redovitog uzorkovanja mora na plaži Donje Čelo na otoku Koločepu u Dubrovniku.

Budući da su sva uzorkovanja mora u razdoblju od 10. srpnja do 15. srpnja ocijenjena ”nezadovoljavajuća”, odnosno da mikrobiološki parametri prekoračuju granične vrijednosti za ocjenu ”zadovoljavajuće” prema Uredbi o kakvoći mora za kupanje, temeljem navedene Uredbe inspekcija zaštite okoliša je naredila Gradu Dubrovniku postavljanje službene oznake zabrane kupanja na plaži Donje Čelo.

Stoga je jučer u 15:30 postavljena službena oznaka na prilazu plaži kojom se obavještava da je zabranjeno kupanje.

Treći slučaj zatvaranja zbog fekalija

Ovo je već treća dubrovačka plaža koja je ove turističke sezone zatvorena zbog iznenadnog onečišćenja fekalnim vodama. Na plaži Srebreno u Župi dubrovačkoj 26. lipnja je uzorkovanjem mora utvrđeno da rezultati analize prelaze granične vrijednosti za Escherichiju coli. O onečišćenju je obaviještena Inspekcija zaštite okoliša i ostale nadležne inspekcije, a 27. i 28. lipnja utvrđen je prestanak zagađenja.

Nakon toga je 6. srpnja fekalnim vodama iz sustava odvodnje onečišćena plaža dubrovačkog hotela Libertas Rixos. Analizom uzoraka utvrđeno je da prelaze granične vrijednosti prema parametru bakterija te da ne udovoljavaju uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje.

Uz plažu Srebreno, gdje je more bilo kratkotrajno onečišćeno, najvišem standardu nisu odgovarali rezultati na još šest županijskih plaža.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara