Inspektori IAEA-e završili prvi posjet Libiji

INSPEKTORI Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) završili su prvi posjet Libiji, gdje su naišli na "potpunu suradnju" vlasti u Tripoliju, izjavio je u petak u Beču glasnogovornik IAEA Mark Gwozdecky.

Inspektori, koji su se u Beč vratili u četvrtak, u Libiji su obišli devet od 10 objekata povezanih s vojnim nuklearnim programom, a "desetu lokaciju, na kojoj se skladišti prirodni uran, posjetit će uskoro", rekao je Gwozdecky.

Prema njegovim riječima, IAEA nakon prvog posjeta još ne može zaključiti da je Tripoli u cijelosti napustio svoj nuklearni program i deklarirao sve s njim povezane lokacije.

Misija inspektora IAEA i prošlotjedni posjet Libiji direktora IAEA Mohameda el Baradeija, uslijedili su nakon neočekivane odluke libijskog čelnika Moamera Gadafija, koji je 19. prosinca objavio da se Libija odriče svojih programa razvoja oružja za masovno uništenje, uključujući i nuklearni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasnogovornik agencije posredno je odgovorio i na američke kritike glede uvjeta za brze inspekcije IAEA u Libiji.

"IAEA je isključivo odgovorna za verifikaciju Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT). Reagirali smo brzo...i obavili svoj posao", rekao je Gwozdecky.

Potvdio je da su libijske vlasti aktivno i u cijelosti surađivale s inspektorima.

(Hina) dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara