Inspektori za kemijsko oružje vratili se u Nizozemsku, čekaju se rezultati uzoraka iz Dume

Inspektori za kemijsko oružje vratili se u Nizozemsku, čekaju se rezultati uzoraka iz Dume

Foto: EPA

INSPEKTORI za kemijsko oružje vratili su se iz misije u sirijskom gradu Dumi gdje su uzeli uzorke i razgovarali s očevicima kako bi utvrdili je li zabranjeno oružje bilo korišteno u prošlomjesečnom napadu, javljaju agencije.  

Tim stručnjaka iz Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) vratio se u Nizozemsku u četvrtak navečer nakon što su 14. travnja doputovali u Damask, kazao je izvor koji je želio ostati anoniman.
 
O povratku inspektora iz Dume u Nizozemsku izvijestila je i ruska agencija RIA.
 
 
 
Navodni napad kemijskim oružjem izazvao je odgovor
 
Navodni napad kemijskim oružjem izazvao je 13. travnja odgovor raketnim udarima SAD-a, Francuske i Velike Britanije na nekoliko postrojenja u Siriji za koje se vjeruje da se u njima proizvodi ili skladišti zabranjeno oružje.
 
OPCW istražuje smrt više desetaka ljudi u Dumi, enklavi u Guti na prilazu sirijskoj prijestolnici Damasku, na koju je 7. travnja navodno izvršen kemijski napad.
 
SAD i njegovi saveznici tvrde da je moguće da je u napadu upotrijebljen neurotoksin kojim se koriste snage predsjednika Bašara al-Asada, a one u ratu djeluju uz potporu Rusije.
 
Inspektori su posjetili dvije lokacije, a rezultati analize uzetih uzoraka bi trebali biti gotovi za tri do četiri tjedna.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara