Institucija koja sankcionira bespravnu gradnju radi u zgradi bez "papira"

ZGRADA Građevinske inspekcije Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, najvažnija institucija koja je zadužena za sankcioniranje bespravne gradnje, nema sređenu dokumentaciju, a na njoj se obavljaju nedopušteni zahvati obnove, koji nisu u skladu s propisima obnove zgrada koje su zaštićeni spomenici.

Prema izvatku Zemljišnoknjižnog odjela, zgrada koja se nalazi na Vinogradskoj cesti 25 u vlasništvu je tvrtke Radin-Grafika, a u tijeku je postupak obnove koji je obuhvatio i nedopuštene intervencije probijanja nosivih zidova po nalogu Ministarstva, piše Glas Istre.

Postupk uknjižbe vlasništva Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskoga suda u Zagrebu zaprimljenog je još 4. travnja 2002, ali do dan danas nije riješen. U Ministarstvu zaštite okoliša tvrde da su zgrade kupljene od tvrtke Radin-Grafika temeljem odluke Vladine Komisije za stambeni i poslovni prostor još 30. rujna 1996. godine. U priopćenju Ministarstva zaštite okoliša pak piše da su "navedeni objekti u vlasništvu Republike Hrvatske", ali priznaju da prijedlog države za uknjižbu vlasništva "još nije konačno riješen".

Voditeljica Zemljišnoknjižnog odjela pri zagrebačkom Općinskom sudu Renata Čiček izjavila je da u ovom slučaju RH ipak nije knjižni vlasnik, ali da se, s obzirom na proceduru upisa koja je u tijeku, ne može govoriti o nekakvom prekršaju. Zbog uknjižbe vlasništava, objašnjava Čiček, nije došlo vjerojatno zbog toga što postoji neki drugi podnositelj prijedloga ili Republika Hrvatska kao podnositelj nije dostavila sve dokumente koji su potrebni za uknjižbu.

Protiv Ministarstva i Zimljišnoknjižnog odjela ide i činjenica što službena dokumentacija o gabaritima izgrađenih objekata ne odgovara činjeničnom stanju na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvatku stoji da je ulični objekt sa stražnjom dvorišnom dvoetažnom zgradom (Vinogradska 25a) povezan spojnim mostom, kao jedinstvena cjelina.

Zdravko Brekalo, koji već godinama upozorava na propuste i bezazakonje, snimkom objekta dokazuje suprotno. Između dvije građevine ne postoji spomenuti most, a dvorišni objekt izgrađen tijekom 80-ih ima zajedno s prizemljem četiri etaže, a ne dvije, kako je službeno navedeno.

Darko Kahle iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture potvrdio je da je osobno vidio rušenje nosivih zidova od 80 centimetara. Upozorava da je ulični objekt zaštićeni spomenik povijesne urbane cjeline Zagreba upisan u Registar nepokretnih spomenika Zagreba.

Brekalo je poručio odgovornima u Ministarstvu da bi trebali sami sebi staviti lisice na ruku jer rade od ovog slučaja Potemkinova sela. Od 2. travnja 2004. pa do jučer Ministarstvu je uputio čak 102 dopisa, u kojim ih je upozorio da sustavno krše zakon, te na kriminalne radnje njihovih čelnika i građevinskih inspektora.

(Foto: Glas Istre)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara