Interpol stao na hrvatsku stranu protiv Mađara: Ide tjeralica za Hernadijem

Interpol stao na hrvatsku stranu protiv Mađara: Ide tjeralica za Hernadijem
Foto: Hina

IZVRŠNI odbor INTERPOL-a je na danas održanoj sjednici u Dubaiju odlučio u korist Republike Hrvatske i dopustio cjelovito vraćanje međunarodne potrage INTERPOL-a za Zsoltom Tamasom Hernadijem, izvijestio je MUP.

Iz MUP-a podsjećaju kako je  u studenom 2016. godine Izvršni odbor INTERPOL-a nakon dugog i iscrpnog postupka odlučio ukinuti traganje za Hernadijem putem INTERPOL-a i zabraniti Republici Hrvatskoj da koristi kanale INTERPOL-a u ovom predmetu. Kao države članice Europske unije, Hrvatska i Mađarska upućene su da riješe svoj prijepor pred nadležnim tijelom Europske unije, nakon čega od Izvršnog odbora mogu zatražiti ponovno razmatranje INTERPOL-ove potrage za Hernadijem. 

Nakon što je u srpnju ove godine Europski sud pravde u Luksemburgu presudio u korist Republike Hrvatske, hrvatski Ured INTERPOL-a odmah je zatražio vraćanje INTERPOL-ove potrage za Hernadijem, čime je još jednom pokrenut postupak konzultacija i rješavanja sporova među državama članicama INTERPOL-a.

Iz MUP-a napominju kako je INTERPOL svjetska organizacija sa 191 državom članicom i dugogodišnjom tradicijom i reputacijom, ali i svojim vlastitim složenim pravilima i propisima. Tako su i u ovom predmetu Hrvatska i Mađarska još jednom dobile priliku da pismeno iznesu svoje argumente u predmetu Hernadi, nakon čega je proveden formalni postupak tročlanih konzultacija: INTERPOL-a, Mađarske i Hrvatske.

U konačnici su obje države dobile priliku iznijeti svoje argumente pred Izvršnim odborom INTERPOL-a na danas održanoj sjednici u Dubaiju, nakon čega je donesena konačna odluka da se hrvatskom zahtjevu udovolji u cijelosti i ukine sve ranije, kažu iz MUP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara