Investicijski fondovi - povratak u dobra vremena

PROŠLOTJEDNI oporavak stanja na Zagrebačkoj burzi povoljno je utjecao na većinu obvezničkih, novčanih, mješovitih i dioničkih investicijskih fondova koji su ostvarili obećavajuće dobitke.

Tri tjedna investicijskog "zelenila"

Prethodni tjedan već je bio treći po redu koji su fondovi okončali dobitcima, točnije, od ukupno 81 investicijskog fonda, njih čak 70 ostvarilo je dobit, a samo ih je jedanaest završilo u minusu. Dionički investicijski fondovi zabilježili su dobit između 0,01 posto koliko je ostvario fond HI-growth i OTP Meridian 20, novi fond koji ulaže na tržišta u razvoju, do 1,91 posto koliko je ostvario Ilirika Azijski tigar. U toj skupini najveći su gubitnici bili u rasponu od 0,01 posto koliko je zabilježio Poba Ico Equity pa sve do minusa od 0,49 posto relativno novijeg fonda MP-Bric HR, a nepromijenjene vrijednosti kroz tjedan dana ostvarili su fondovi Erste Total East, KD Nova Europa i C-Zenit.

Dugoročno gledano stanje je vrlo povoljno

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mješoviti se fondovi sa svojim investiranjima u svjetska tržišta također mogu pohvaliti uspješnim tjednom. Najveći dobitnik bio je ST Aggressive fond s dobitkom od 1,09 posto, a najmanju dobit ostvario je pak OTP uravnoteženi s 0,11 posto, dok su C-Premium i KD Balanced fond ostvarili minuse od 0,01 posto, odnosno 0,35 posto, a HI-balanced i ICF Balanced zadržali su svoje vrijednosti nepromijenjenima. Trinaest obvezničkih fondova imali su sreću pa je većina njih, također, zabilježila dobitke u rasponu od 0,01 posto Select Eurobonda, ST Bonda i FIMA Bonda do 0,24 posto Capital One fonda.

Oni koji spadaju u skupinu gubitnika bili su PBZ Bond fond i Erste Bond s minusom od neznatnih 0,02 posto pa do minusa od 0,12 posto koliko je ostvario HPB Obveznički fond. Novčani su fondovi nastavili svoju pozitivnu tradiciju pri čemu su vrijednosti udjela rasle u rasponu od malih, ali sigurnih, 0,01 do 0,03 posto. Nažalost, "crna ovca" novčanih fondova bio je PBZ Dollar fond koji je jedini zabilježio gubitak od 0,01 posto.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara