Iračka vlada dala zeleno svjetlo za početak suđenja Sadamu Huseinu

IRAČKE vlasti misle da suđenje bivšem diktatoru Sadamu Huseinu može početi, premda još nije proučeno više stotina tužbi protiv njega.

"Ima vjerojatno više od petsto tužbi protiv Sadama Huseina, ali nema razloga da gubimo vrijeme i sve ih proučavamo", rekao je u nedjelju službeni predstavnik vlade na konferenciji za tisak u Bagdadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Sigurni smo da je 12 potpuno dokumentiranih točaka optužnice protiv njega više nego dovoljno da bude osuđen na najveću moguću kaznu", rekao je osvrnuvši se na dvanaest točaka optužnice protiv Sadama Huseina kojih je priprema završena.

U izjavi koju je u subotu objavio dnevni list Asharq al-Awsat, sudac Raed Jouhi koji vodi istragu u predmetu Sadama Huseina i glavnih dužnosnika njegova režima kazao je da bi suđenje bivšem diktatoru trebalo početi "za dva mjeseca".

Koalicija na čelu sa Sjedinjenenim Državama osnovala je u prosincu 2003. posebni irački sud (TSI) koji treba suditi Sadamu Huseinu koji je zajedno s 11 bivših dužnosnika u zatvoru s jakim mjerama osiguranja, u američkoj bazi nadomak bagdadske zračne luke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara