Iračka vlada zahtijeva "jasne rokove" za povlačenje američke vojske

IRAČKI ministar vanjskih poslova Hoshya Zebari je rekao da njegova vlada inzistira na "jasnim datumima" povlačenja američke vojske iz Iraka.

Administracija američkog predsjednika Georgea W. Busha i vlada premijera Nourija al-Malikija već mjesecima vode pregovore o sporazumu koji bi trebao regulirati američku vojnu nazočnost u Iraku. Pravni osnov za američku nazočnost trenutno predstavlja rezolucija Vijeća sigurnosti UN donesena nakon američke invazije, a čiji mandat istječe 31. prosinca ove godine.

Zbog toga se Bushova administracija trudila da postigne sporazum, pogotovo s obzirom da bi se njime američke snage mogle trajno ostaviti u Iraku, odnosno budući predsjednici silom međunarodnog prava spriječiti da ih jednostrano povuku.  

Poboljšanje sigurnosne situacije u Iraku je, s druge strane, potaklo iračku vladu, kojom dominiraju šijiti, da inzistira na američkom povlačenju.

Pregovarači su tako nedavno postigli "načelni dogovor" o "vremenskom horizontu" za američko povlačenje, ali je Bijela kuća naknadno opovrgla da postoji ikakav konkretni dogovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zebari je danas u razgovoru s novinarima rekao da bi ritam američkog povlačenja trebao ovisiti o situaciji na terenu, ali i jasno određenim datumima.

Prošli tjedan su dva iračka dužnosnika navela kako američki pregovarači načelno prihvaćaju formulu prema kojom bi se američke snage povukle iz iračkih gradova do 30. lipnja 2009. godine. Sve borbene postrojbe bi se trebale povući do kraja 2010. godine, a do 2013. godine bi Irak trebale napustiti i pomoćne postrojbe.

Američki dužnosnici su kasnije opovrgli da postoji suglasnost o tom planu.

D.A.Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara