Iračka vojska organizirano ubija homoseksualce

Tekst: Z.J.
Foto: Ilustracija

IRAČKA vojska provodi organiziranu akciju mučenja i ubijanja muškaraca homoseksualnih sklonosti. Prema riječima organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch, nad osumnjičenim homoseksualcima se provode teške metode mučenja što je završilo i smrću nekolicine muškaraca. "Vojska ulazi u kuće i odvodi ljude, te ih prisiljava da izdaju imena i drugih osoba iz homoseksualnih krugova, prije nego ih ubiju.", prenose iz organizacije u priopćenju za javnost.

Prema njihovim riječima, stotine muškaraca su u periodu od 2004. godine ubijene u Iraku. Među ubijenima su ubrojana i "ubojstva iz časti" koja čine obitelji nad svojim članovima zbog "obiteljske sramote". Samo od siječnja ove godine je ubijeno gotovo 90 osoba, prenosi BBC.

Istospolna orijentacija je zabranjena gotovo na čitavom Bliskom istoku, ali u Iraku nije. Ipak, situacija se pogoršava u posljednjih šest godina, otkad su oformljeni šijitska vojska i policija, prenosi BBC. "Ubijanje i mučenje nisu načini za uvođenje morala u zemlju. Te aktivnosti nisu ništa drugo već pokazatelj neuspjeha iračkih vlasti pri uspostavi vladavine reda.", riječi su istraživača iz Human Rights Watch, Rashe Moumenha. Irački ministar unutarnjih poslova je na izvještaj ove organizacije zatražio da se podnesu dokazi za takve izjave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara