Iračka vojska teško ranila bliskog suradnika Al Baghdadija, džihadista zaduženog za propagandu

Iračka vojska teško ranila bliskog suradnika Al Baghdadija, džihadista zaduženog za propagandu

Screenshot: YouTube

GLASNOGOVORNIK Islamske države Abu Muhammad al-Adnani je navodno ranjen u zračnom napadu u zapadnoj iračkoj pokrajini Anbar, objavila je u četvrtak iračka vojska.

"Postoje potvrđena izvješća da je tzv. terorist Abu Muhammad al-Adnani glasnogovornik terorista Daesha (Islamske države) ranjen u zračnom napadu...u okrugu Barwana", stoji u vojnom priopćenju.

Adnani je izgubio "mnogo krvi" u napadu prije nekoliko dana prije nego što je prebačen u sjeverni grad Mosul, glavni grad Islamske države u Iraku, dodalo je priopćenje.

Reuters za sada nije mogao potvrditi ovo izvješće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Preko 100 boraca Islamske države ubijeno je u i oko Barwana ovaj tjedan u zračnim napadima koji pomažu iračkoj vojsci da odbije ofenzivu militanata kod grada Hadithe, prema navodima koalicije predvođene SAD-om.

Zadužen za propagandu

Adnani je Sirijac koji je  prisegnuo na vjernost al Qaedi, prethodniku Islamske države, prije više od deset godina i jednom su ga američke snage u Iraku zatvorile, prema Institutu Brookings.

Adnani je glavni propagandist ove džihadističke skupine otkako je u lipnju 2014. u priopćenju proglasio da Islamska država uspostavlja kalifat koji obuhvaća velike dijelove teritorija koje je osvojila u Iraku i susjednoj Siriji.

William McCants iz Instituta Brookings, autor knjige "ISIS-ova apokalipsa", rekao je ako je Adnanijevo ranjavanje istina da bi to predstavljalo veliki gubitak za Islamsku državu.

"Ako je  on onesposobljen, Baghdadi je izgubio savjetnika od povjerenja", rekao je govoreći o čelniku Islamske države Abu Bakru al-Baghdadiju. "Njegovo ime se spominjalo kao mogućeg nasljednika...a on je i učinkovit propagandist". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara