Iračke vojne snage, iako brojne raspolažu inferiornom opremom

IRAČKI predsjednik Sadam Husein za obranu svog položaja pred savezničkim snagama, kad se radi o kopnenim snagama, ima relativno brojnu vojsku, ali iza velikih brojeva na papiru ne stoji stvarna snaga.

Prema procjenama zapadnih sigurnosnih agencija i instituta, iračka kopnena vojska broji 375.000 vojnika u 17 divizija, a na raspolaganju im je 2.200 tenkova i 1.900 komada srednjeg i teškog topništva. Međutim, dugotrajan embargo ostavio je posljedice pa su divizije popunjene s najviše 80 posto predviđenog ljudstva, a opremu i oružje je sve teže održavati zbog nedostatka rezervnih dijelova.

Unutar kopnene vojske ipak postoje formacije koje su bolje pripremljene i opremljene, a riječ je o Republikanskoj gardi koja broji između 60-80.000 vojnika u šest divizija. Sadamov totalitarni sustav odražava se i u sastavu vojske, tako da ni Republikanska garda, kao elitni dio vojske, nema puno povjerenje. Ta privilegija pripada Specijalnoj republikanskoj gardi, u čijem sastavu je 1998. godine bilo 15.000 vojnika. Pripadnici ove postrojbe su, uz obavještajnu službu, jedini vojnici koji smiju ući u središte Bagdada. Pripadnici Specijalne republikanske garde regrutiraju se iz područja posebno sklonih Sadamu Huseinu, uključujući tu i njegov rodni grad Tikrit, a zapovjednici su često i rodbinski vezani s bagdadskim diktatorom.

Iračko zrakoplovstvo u svom sastavu ima oko 300 borbenih zrakoplova, iako neki izvori tvrde da je samo 50 posto od tog broja spremno za borbeno djelovanje. Zrakoplovstvo je, kao tehnološki najnapredniji dio vojnih snaga, najviše pretrpjelo zbog embarga pa se na njegovu spremnost najviše i odražava nemogućnost nabavke nove opreme i servisiranja. Zapadni analitičari drže da iračke zračne snage neće moći napraviti puno više od onoga što su mogle napraviti u Zaljevskom ratu, a tada su irački zrakoplovi uništavani na zemlji, u zraku ili su jednostavno prebjegli u Iran odakle više nisu vraćeni.

Ratna mornarica Iraka je beznačajna i po brojnosti i po snazi. Sastoji se od nekoliko manjih brodova za koje se ne zna jesu li operativni. Jedinu opasnost za američke snage su eventualna minska polja položena uz iračku obalu. Protubrodski projektili Silkworm kineske proizvodnje zbog zastarjele tehnologije nisu predstavljali opasnost za savezničke brodove ni prije trinaest godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara