Irački dužnosnici tvrde da je njihova policija preuzela džamiju imama Alije u Najafu

IRAČKA policija preuzela je u petak nadzor nad džamijom imama Alije u Najafu, uhitivši nekoliko stotina šijitskih militanata koje je ondje zatekla, no među njima nije bilo pobunjeničkog vođe Moqtade alSadra, kazali su irački dužnosnici.

Američka vojska to još, međutim, nije potvrdila. "Zasada to ne možemo potvrditi", rekao je admiral Greg Slavonic. Dodao je da postoje glasine da je al-Sadr pobjegao, no naglasio je da američka vojska ne zna gdje bi on mogao biti.

Sami pobunjenici tvrde pak da je džamija i dalje pod njihovim nadzorom.

"Svetište je pod nadzorom Mehdijeve vojske. Mehdijeva vojska oduprijet će se svakom pokušaju iračke policije da preuzme nadzor nad džamijom", rekao je šeik Ahmad al-Sheibani, viši zapovjednik Mehdijeve vojske.

"U tijeku je procedura predaje nadzora nad džamijom ajatolahu Aliju al-Sistaniju", dodao je.

Glasnogovornik iračkog ministarstva unutarnjih poslova rekao je da iračka policija nadzire svetište zajedno s iračkim vjerskim vlastima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je u džamiji, kazao je, zatekla oko 500 lako naoružanih ljudi spremnih na predaju, no među njima nije bilo Moqtade al-Sadra koji je vjerojatno pobjegao.

"Ima ih 500. Ispraćeni su iz svetišta i policija će im pomoći koliko može. Možda će biti obuhvaćeni amnestijom", rekao je za CNN glasnogovornik ministarstva Sabah Kadhim.

"Moguće je da je al Sadr tijekom noći pobjegao", dodao je, pozivajući svećenika da se preda.

Upitan hoće li svi borci koji su se predali u džamiji biti amnestirani, Kadhim je kazao: "Pokušat ćemo se pozabaviti sa svim zavedenim mladićima".

Džamija je, prema izjavama očevidaca, zauzeta bez otpora. "Nije ispaljen niti jedan metak", rekao je jedan očevidac.

Američke snage, koje su tijekom noći bombardirale šijitske položaje u gradu, u operaciji nisu sudjelovale.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara