Irački novinar - "bacač cipele" ipak zadržan u zatvoru

Tekst: N. Š.
Foto: AFP

MUNTAZER AL-ZAIDI, novinar poznat po bacanju cipele na sada već bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha, trebao je danas biti pušten iz zatvora, no ipak je zadržan, javljaju svjetske agencije. Zaidi je bio osuđen na tri godine zatvora zbog napada na čelnika strane zemlje, ali kazna mu je skraćena na jednu godinu te je oslobođen ranije zbog dobrog ponašanja.

Njegova obitelj i brojni novinari okupljeni pred izlazom bagdadskog zatvora ostali su razočarani i šokirani kad je javljeno kako papirologija za puštanje Zaidia još uvijek nije spremna. Njegov brat tvrdi kako je Zaidi bio fizički zlostavljan u zatvoru te je imao slomljenu ruku, slomljena rebra i unutarnje krvarenje, no iračka vojska je odbacila te tvrdnje.

"Puštanje mog brata odgođeno je, jer kažu kako papiri nisu spremni. Muntazerovo psihičko zdravlje je narušeno, jer se jako dugo veslio ovom danu", rekao je Zaidijev brat vergam koji se čuo s njime telefonom.

Desetak članova obitelji koji su putovali stotinama kilometara kako bi vidjeli svog heroja, razišlo se nakon što su čuli razočaravajuću vijest. Njegov brat planira prosvjed, jer smatra kako Muntazera nepotrebno maltretiraju.

Zaidi je 14. prosinca prošle godine, na konferenciji za medije bacio svoje cipele na tadašnjeg američkog predsjednika i povikao: "Ovo je poljubac za rastanak od iračkog naroda, pseto. Ovo je od udovica, siročadi i onih koji su ubijeni u Iraku".

Postao je heroj u arapskom svijetu, ali i šire, a njegov lik koristio se u online igricama, na majicama, a neke žene su mu nudile svoje kćeri za udaju. Novinar al-Baghdadie imao je nevolja i prije bacanja cipele na Georgea Busha. Jednom su ga zarobili irački pobunjenici, a dvaput ga je privela na ispitivanje Američka vojska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara