Irački premijer: Nećemo dopustiti ostanak američke vojske u Iraku

Irački premijer: Nećemo dopustiti ostanak američke vojske u Iraku
Foto: EPA

IRAK neće dopustiti dulji ostanak američkih vojnika na svom teritoriju, rekao je premijer Adel Abdul Mahdi u srijedu nakon sastanka s američkim ministrom obrane koji je rekao da SAD poštuje suverenitet Iraka i vojnici će prolaziti samo uz odobrenje službenog Bagdada. 

Adel Abdul Mahdi je nakon sastanka s američkim ministrom obrane Markom Esperom ponovio ranije stjališe da je američkoj vojsci koja se povlači iz Sirije dopušteno prolaziti kroz Irak samo u tranzitu, ali ne mogu se zadržavati bez dozvole. 

Irak "poduzima sve međunarodne pravne mjere" kako bi osigurao da američka vojska napusti državu, priopćeno je iz Mahdijeva ureda.

U priopćenju se navodi i izjava američkog ministra da SAD poštuje irački suverenitet i da američke snage ulaze u državu samo uz odobrenje Bagdada.-

Esper je ranije kazao da će američki vojnici u povlačenju iz Sirije ići u zapadni Irak kako bi se borili protiv Islamske države i "pomogla u obrani Iraka", a tu je izjavu povukao u utorak kad je istaknuo da je cilj Washingtona povratak vojnika u SAD. 

Američka vojska okupirala je Irak u razdoblju od 2003. do 2011. godine i iznimno je nepopularna u većini države.

Mahdi je proteklih tjedana bio suočen s nasilnim prosvjedima protiv korupcije, zbog čega mu nije ostalo političkog kapitala za obranu veza sa SAD-om. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara