Irak: Al-Sadr se zakleo da će "osloboditi Najaf iz kandži okupatora"

RADIKALNI šijitski svećenik Moqtada alSadr u razgovoru za Deutsche Presse-Agentur u srijedu je rekao da će njegovi sljedbenici nastaviti "Sveti rat" neovisno o tome hoće li ga SAD uspjeti uhvatiti ili ubiti.

"Ne bojim se prijetnji Amerikanaca jer je ovo moja dužnost prema narodu, kako sam to naučio od svojih prethodnika", rekao je u odgovoru na izjavu američkog generala Ricarda Sancheza u ponedjeljak da će američki vojnici "uhititi ili ubiti" mladog svećenika.

Al-Sadr, koji je nakon razgovora napustio Najaf u nepoznatom smjeru, rekao je kako ne namjerava otići u izgnanstvo u Iran.

U međuvremenu su lokalni dužnosnici izvijestili da je oko 2500 američkih vojnika zauzelo položaje jugoistočno od Najafa, dok se u samom gradu oko tisuću pripadnika vojske Mahdija - al-Sadrove milicije - ukopavalo i gradilo zaklone od vreća pijeska.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka vojska već je najavila kako ne isključuje vojnu akciju na sveti grad, ali da im to nije prvi izbor djelovanja.

Drugdje u Iraku nastavljaju padati žrtve. U napadu minobacačima na tržnicu u gradu Mosulu poginula su četiri Iračana. a šest ih je ranjeno, objavila je policija.

"Četvero civila, među kojima dvije žene, ubijeni su, a još šest ih je ranjeno kad je nasred tržnice u četvrti Bab Jedid eksplodirala minobacačka granata", izjavio je policajac Ahmed Chibab.

"Istraga je pokazala da je cilj napada bila policijska postaja nedaleko od tržnice, ali je taj cilj promašen, a sve žrtve bili su kupci na tržnici", pojasnio je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara