Irak dobio prijelazni Ustav

VIJEĆE za privremenu upravu u raku u ponedjeljak se suglasilo oko prijelaznog ustava, što je bio nužan korak u američkom planu da vrati suverenost u ruke Iračana do 30 lipnja.

Agencije su prenijele nekoliko ključnih točaka privremenog ustava koji će biti potpisan u srijedu, među kojima su na prvom mjestu izbori.

Sporazum predviđa održavanje izbora do kraja ove ili početkom iduće godine, čime bi se dobila prijelazna vlada koja bi nadgledala izradu stalnog iračkog ustava.

Privremeni ustav priznaje islam kao službenu vjeru u Iraku, navodeći kako će on biti jedan, ali ne i najvažniji, izvor pri izradi zakonodavstva.

Prema riječima dužnosnika koji su sudjelovali u pregovorima oko privremenog ustava, taj dokument sadrži i povelju o ljudskim pravima koja pojedincu jamči osobne slobode poput slobode govora i slobode vjeroispovijesti.

Također se posebno ističe potreba zastupljenosti žena u vlasti, s ciljem da ih u budućoj privremenoj skupštini bude 25 posto.

Ustav određuje federalni ustroj Iraka, sukladno zahtjevu Kurda koji od 1991. upravljaju sjevernim Irakom kao autonomnim područjem, a određuje i postupno ukidanje paravojnih milicijskih postrojbi poput onih kakve imaju Kurdi i neke šijitske skupine.

Odmah nakon postizanja dogovora o privremenom ustavu, član prijelazne iračke vlade i vođa šijitskog Vrhovnog vijeća islamske revolucije u raku Abdel Aziz Hakim od Ujedinjenih je naroda zatražio da odredi datum izbora.

"UN moraju odrediti datum za izbore koji su najbolje rješenje za Irak. Inzistiramo na tom pitanju, jer želimo Irak graditi na čvrstim temeljima", rekao je šijitski vođa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara