Irak je možda pogubio američke zarobljenike

DUŽNOSNICI američkog ministarstva obrane rekli su da je Irak možda pogubio američke ratne zarobljenike, ali su dodali da se još uvijek prikupljaju dokazi za tu tvrdnju.

General Peter Pace, donačelnik združenog stožera američkih oružanih snaga, rekao je za CNN da su Iračani od početka rata počinili niz ratnih zločina, uključujući pogubljivanje američkih vojnika i skrivanje oružja po školama.

"Oni su pogubili ratne zarobljenike", rekao je Pace aludirajući, kako se čini, na 12 američkih vojnika koji su zarobljeni ili ubijeni u nedjelju kad je njihov konvoj upao u zasjedu u južnom Iraku.

Iračka televizija nakon toga je prikazala snimke ispitivanja petorice američkih vojnika, kao i fotografije sedam tijela za koje su Iračani ustvrdili da su ubijeni američki vojnici.

Neki od leševa imali su prostrijelne rane na čelu, što bi moglo sugerirati da su oni pogubljeni.

Čini se da Paceova izjava potkrijepljuje neke ranije komentare američkih obrambenih dužnosnika, koji su, pozivajući se na neimenovane obavještajne izvore, rekli da su vojnici ubijeni kad su se pokušali predati iračkim snagama.

Međutim, dužnosnici su kasnije rekli da istraga i dalje traje, te da se vojnici smatraju nestalima, a ne mrtvima.

Irački veleposlanik u Moskvi Abbas Khalaf opovrgnuo je u razgovoru za agenciju Interfax da su irački vojnici pogubili američke ili britanske vojnike, te je ponovio da će Bagdad tretirati sve ratne zarobljenike u skladu sa Ženevskim konvencijama.

On je dodao da će iračka televizija kasnije u četvrtak prikazati "veliki broj ubijenih i zarobljenih" američkih i britanskih vojnika.

Međunarodni Crveni križ priopćio je da se nada kako će uskoro dobiti pristup ratnim zarobljenicima koje drži američka i iračka strana. Glasnogovornik Crvenog križa u Kuvajtu rekao je da su razgovori o tome s američkim i iračkim dužnosnicima "dosad bili konstruktivni".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara