Irak: Kurdi i suniti spremni podržati Ibrahima al-Džafarija

Predstavnici kurdskih i sunitskih stranaka u srijedu su priopćili kako su spremni surađivati s najvjerojatnijim budućim iračkim premijerom, islamistom Ibrahimom alDžafarijem, kojeg su za mjesto predsjednika vlade kandidirale šijitske stranke pobjednice nedavnih izbora.

"Nadamo se da će al-Džafari uspjeti osnovati tranzicijsku vladu što je prije moguće, birajući najkvalitetnije ljude", rekao je za France presse dužnosnik Demokratske stranke Kurdistana (PDK) Masud Barzani.

"Poduprijet ćemo ga i pomoći mu", rekao je Mohamed Ihsane, "ministar za ljudska prava" stranke PDK koja kontrolira kurdske pokrajine Erbil i Dohuk na sjeveru zemlje.

"Al-Džafari je već dugo angažiran na borbi protiv diktature i vodi računa o ostvarenju ljudskih prava kada je riječ o Kurdima u demokratskom Iraku", rekao je Ihsane izrazivši istodobno žaljenje zbog "sporosti kojom se odvijaju konzultacije o imenovanjima dužnosnika na vodeće državne dužnosti".

Dodao je i kako postoji načelno slaganje oko izbora Jalala Talabanija za predsjednika.

Al-Džafarija je podržala i stranka sunitskog čelnika Adnana Pachachija. "Normalno je da pobjednička lista predloži svog kandidata. Taj prijedlog je rezultat dogovora što je dobra stvar", kazao je dužnosnik Pachachijevog Pokreta neovisnih demokrata.

(Hina) xmh ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara