IRAK: PONOVNO SUKOBI IZMEĐU ŠIITA I AMERIČKIH VOJNIKA U PREDGRAĐU BAGDADA

Žestoki sukobi između šiitskih militanata i američkih vojnika u subotu su ponovo izbili u bagdadskom siromašnom predgrađu Sadr Cityju, a minobacačke granate u baražnoj su vatri zasule istočne dijelove iračkog glavnog grada u novom valu nemira u kojima je, prema službenim izvorima, tijekom dana poginulo petoro ljudi a desetine su ranjene.

Nasilje u Bagdadu eskaliralo je u subotu istodobno dok se stanje u svetom šiitskom gradu Najafu počelo polako smirivati, a stanovništvo krenulo čistiti ulice od krhotina stakla i ruševina, posljedica višetjedne američke okupacije i žestokih sukoba s pobunjenim pristašama radikalnog šiitskog vjerskog vođe Moqtade al Sadra u tom za muslimane diljema svijet svetom mjestu u kojem se nalazi džamija i mauzolej šiitskog imama Alije.

Sukobi u Sadr Cityju, također uporištu pristaša Moqtade al Sadra, izbili su kad su američki vojnici u oklopnim vozilima počeli patrolirati ulicama, zahtijevajući od stanovništva da ostanu kod svojih kuća jer je u tijeku akcija čišćenja naoružanih militanata. Od ranog jutra su, kako javljaju agencije, siromašnim predgrađem odjekivali sporadični hici, a povremeno bi pucnjava eskalirala kad bi pobunjenici ispaljivali serije minobacačkih granata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dužnosnici iračkog ministarstva zdravstva izvijestili su da je u tim okršajima u subotu prijepodne poginulo troje ljudi, a 25 ih je ozlijeđeno. Američka vojska priopćila je da su militanti na američke ophodnje otvorili vatru iz jurišnih pušaka i zasuli ih vatrom iz raketnih bacača, ali da među američkim postrojbama nije bilo žrtava.

Dok su sukobi u Sadr Cityju eskalirali pobunjenici su ispalili minobacačke granate i na napučene stambene četvrti u istočnom Bagdadu, pri čemu su poginula dva iračka dječaka u blizini bivše zgrade Iračkog olimpijskog odbora, objavila je policija. Minobacačke granate pale su i u blizini jedne od glavnih bagdadskih prometnica, Palestinsku ulicu, te kod hotela Palestine, u kojem odsjedaju strani novinari i poslovni ljudi.

(Hina) xsd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara