Irak: Predsjednik Talabani položio prisegu i Al-Džafarija imenovao premijerom

Džalal Talabani, prvi kurdski predsjednik u povijesti suvremenog Iraka u četvrtak je u Bagdadu položio svečanu prisegu i potom šijitskog političara Ibrahima alDžafarija imenovao mandatarom za sastav nove vlade. L

Dvojica njegovih Talabanijevih dopredsjednika, šijit Adel Abdel Mahdi i sunit Ghazi al-Yawar, također su položili prisegu na svečanosti u kongresnoj dvorani u Bagdadu. Svu trojicu na njihove je nove dužnosti izabrala u srijedu prijelazna nacionalna skupština nakon povijesnih izbora 30. siječnja.

"Prisežem pred svemogućim Bogom da ću svoje dužnosti i zakonske obveze koje mi pripadaju izvršavati na najbolji mogući način, da ću čuvati neovisnost Iraka, braniti interese njegova naroda, njegova neba i zemlje i saveznog demokratskog sustava", rekao je Talabani (72).

"Prisežem da ću raditi na očuvanju javnih i osobnih sloboda, kao i neovisnosti pravosudnog sustava kako bi se zakon pravedno provodio. Neka Bog bude svjedokom onoga što sam rekao", zaključio je Talabani.

Ovo je prvi put u povijesti da Irak predvodi Kurd, nakon više od osam desetljeća sunitske vlasti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talabani, Yawar i Mahdi čine Predsjedničko vijeće, najviše državno tijelo koje jednoglasno imenuje premijera.

Vođa šijitske stranke Dawa Ibrahim al-Džafari izjavio je u četvrtak na konferenciji za tisak da ga je novi irački predsjednik imenovao premijerom, izrazivši nadu da će "sastavljanje vlade završiti za dva tjedna, premda za to ima mjesec dana".

Džafarijevu kandidaturu za premijersku dužnost istaknuo je Ujedinjeni irački savez, najveća stranka u parlamentu sa 146 zastupnika i veliki pobjednik na općim izborima od 30. siječnja.

(Hina) xvrad ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara