Iran: Ebadi poziva na reformu iranskog pravosuđa

Iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003., odvjetnica Shirin Ebadi u ponedjeljak je pozvala na reforme u iranskom pravosuđu, kazavši kako mnogim političkim zatvorenicima u toj zemlji nije omogućen kontakt s odvjetnikom.

"Elementarno pravo svakog optuženika je njegovo pravo na odvjetnika i unatoč tomu što je ministar pravosuđa nedavno istaknuo i potvrdio tu činjenicu, još uvijek mnogi politički zatvorenici nemaju vlastitog odvjetnika", rekla je Ebadi

Ona je kazala kako je i sama bila zatvorena, jer je zastupala iranske studente koji su sudjelovali u prosvjedima te je spomenula kako je njezin kolega Nasser Zarafshan još uvijek u zatvoru nakon što je 1999. preuzeo kontroverzni slučaj ubojstva iranskih disidenata.

"Samo zato što se ljudi poput nas bore za ljudska prava i pravdu ne znači da su nečiji politički protivnici. Mi samo želimo ostvariti pravdu. Ne želimo nikakve političke prevrate", kazala je iranska odvjetnica.

U pismu što ga je prošli tjedan poslala predsjedniku Mohamadu Hatamiju Ebadi je istaknula kako joj se do sada prijetilo nekoliko puta te da je bila pozivana na saslušanja bez prethodnih informacija o tomu zašto je pozvana.

(Hina) xmh ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara