Iran namjerava uvesti obvezno nošenje posebnih znački za ne-muslimane?

KANADSKI list "National Post" javlja kako je Medžlis - iranski parlament - donio zakon koji određuje da svi iranski državljani židovske, odnosno kršćanske i zoroastričke vjere moraju na ulici nositi posebne značke koje označavaju njihovu vjersku pripadnost.

Zakon donešen u ponedjeljak je dio šireg paketa kojim se također propisuje građanima većinske islamske vjere da na ulici nose "uniformiranu vjersku odjeću" kako bi se spriječili "utjecaji nevjernika" na iransku mladež, odnosno, barem na vizualnom planu, izbrisale sve klasne razlike u Islamskoj Republici Iran.

O točnom izgledu odjeće će do jeseni odlučiti posebno povjerenstvo, a već sada se zna da će Irancima biti dozvoljeno nošenje hlača, ali da će zato biti zabranjene boje kao što su crvena, žuta i svjetoplava. Novi zakon će također zabraniti nošenje kravata i leptir-mašni koji se smatraju kršćanskim simbolima.

Sličan zakon je, inače, u Medžlisu bio izglasan još 2004. godine, ali je njegovu primjenu uspješno blokirao bivši liberalni predsjednik Hatami. Novi predsjednik Mohamed Ahmanidedžad je, pak, islamski tvrdolinijaš i smatra se jednim od glavnih zagovornika radikalnog islamizma.

Slični propisi, ali ograničeni na žene, su bili donešeni nedugo nakon islamske revolucije 1982. godine, te su tako Iranke već nekoliko generacija obvezne nositi marame na glavi.

Od svih estetskih i sličnih detalja u novom zakonu, najveću pozornost svjetske javnosti su izazvale odredbe koje se odnose na iranske ne-muslimane. Tako su za židovske vjernike predviđene posebne žute značke, za kršćane posebne crvene, a za zoroastriste - sljedbenike drevne perzijske monoteističke religije - svjetloplave značke. Još se ne zna kakve će značke biti korištene za hinduiste i budiste, odnosno agnostike i ateiste kojih u Iranu po službenim statistikama nema.

Mnogi smatraju kako korištenje takvih oznaka predstavlja još jednu provokaciju sve radikalnijeg iranskog režima, odnosno namjerno uvođenje politike koja podsjeća na nacističku Njemačku i njene zloglasne nirnberške zakone iz 1935. godine. Ti su zakoni - koji mnogi smatraju predigrom holokaustu - njemačke Židove obvezali da na ulici nose posebne oznake u obliku žute zvijezde na  odjeći.

Posljednja država koja je uvela takve zakone bio je Afganistan pod talibanskom vlašću, gdje je za ne-muslimane bilo predviđeno nošenje posebnih oznaka na javnim mjestima.

Kanadski premijer Stephen Harper je prvi svjetski državnik koji je javno izrekao zabrinutost zbog novog zakona.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara