Iran ne želi prestati obogaćivati uran - EU uvodi sankcije

DRŽAVE članice Europske unije odlučile su da će dosljedno primjenjivati sankcije protiv Irana, koje su određene UN-ovom rezolucijom 1803, ali namjeravaju biti i stroži nego što predviđa sama rezolucija.

U "zajedničkom stajalištu", koje je danas objavljeno na internetskoj stranici Europskog vijeća, pozivaju se države članice da budu oprezne "kada potpisuju nove obveze za javnu financijsku potporu u trgovini s Iranom, posebice kod odobravanja zajmova, jamstava i osiguranja izvoza".

Isto tako, oprez se traži i kod "djelatnosti financijskih ustanova prema bankama sa sjedištem u Iranu, naročito s bankom Saderat".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz to zemlje EU-a trebaju "u svojim zračnim i pomorskim lukama obavljati pregled pošiljaka koje se prevoze u i iz Irana zrakoplovima i brodovima, a posebno onima koji su u punom ili većinskom vlasništvu Iran Air Carga i Islamic Republic of Iran Shipping Linea".

Dok su rezolucijom UN-a pregledi bili ograničeni na sumnjive terete koje su prevozile iranske tvrtke, propisi EU-a se odnose, kao što je razvidno, na sve pošiljke.

Šest zemalja koje sudjeluju u pregovorima o iranskom nuklearnom programu - SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka razmišljaju o još strožim mjerama, jer je službeni Teheran ovaj tjedan dao neodređeni odgovor na ponuđenu suradnju, kao i na zahtjev za prekid obogaćivanja urana.

Ig.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara