Iran očekuje 1,2 milijuna iračkih izbjeglica

IRAN je u četvrtak priopćio da očekuje oko 1,2 milijuna izbjeglica zbog rata u Iraku, ali da međunarodna pomoć sporo dolazi.

Ahmad Hosseini, zamjenik ministra unutrašnjih poslova za izbjeglice, rekao je za Reuters da nijedan Iračanin još nije prešao u Iran, ali da će izbjeglice vjerojatno početi dolaziti čim Washington počne napad punom snagom.

Dosad su izvedeni ograničeni udari oko Bagdada. "Proširi li se rat i na druge iračke gradove, bit će i više pokreta prema Iranu", rekao je Hosseini u telefonskom intervjuu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tome slučaju predviđamo da će od pola milijuna do 1,2 miljuna iračkih izbjeglica krenuti prema iranskoj granici jer više od 70 posto stanovnika Iraka živi u području od Irana udaljenome 100 do 150 kilometara", rekao je.

Prema njegovim riječima, Iran je granicu prema Iraku zatvorio i ulazak će dopustiti samo osobama za koje ocijeni da su u životnoj opasnosti.

Visoko povjereništvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u četvrtak je ocijenilo da bi prema Iranu moglo krenuti oko šesto tisuća izbjeglica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara