IRAN: ODAZIV BIRAČA SLAB - OKO 40 POSTO

Unatoč izjavama tvrdolinijaša da je odaziv iranskih birača na jučer održanim parlamentarnim izborima bio visok, do sada poznati rezultati s više od pola od ukupno 207 izbornih jedinica pokazuju suprotno da je poziv reformista na bojkot izbora urodio plodom te da im se odazvalo oko 40 posto birača, izvijestilo je iransko ministarstvo unutarnjih poslova.

Ako se takav trend nastavi bit će to velika razlika u odnosu na rezultate prošlih izbora održanih 2000. kada je zabilježen 67-postotni odziv, a Khatamijevi su reformisti osvojili dvije trećine glasova.

Iz redova konzervativnog vjerskog Vijeća čuvara koji su s izbornih lista eliminirali reformističke kandidate za sada nema informacija o odzivu na izbore.

Analitičari ocjenjuju da će to biti značajna moralna pobjeda za predstavnike reformatorske struje koja je stanovništvo Irana pozvala na bojkot izbora nakon što je više od 2.400 njihovih kandidata diskvalificirano kako u njima ne bi mogli sudjelovati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik jedne od glavnih iranskih reformatorskih stranaka Mostafa Tadjzadeh u subotu je za France presse kazao kako je njegova strana izgubila, no istaknuo je da je odaziv birača bio manji nego što je konzervativna struja očekivala.

Vodeći član proreformističke islamske Fronte za sudjelovanje Rajab Ali Mazruli predvidio je odaziv od oko 30 do 40 posto, dodavši kako se unaprijed znalo da je riječ o "utrci bez konkurencije".

(Hina) xmh ydh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara