Iran oslobodio petero zarobljenih Amerikanaca, čeka se ukidanje sankcija

Iran oslobodio petero zarobljenih Amerikanaca, čeka se ukidanje sankcija

Foto:

IRAN JE oslobodio petero Amerikanaca, uključujući novinara Washington Posta u sklopu razmjene zatvorenika, dok se diplomati okupljaju u Beču kako bi proglasili ukidanje sankcija i povratak zemlje s 80 milijuna stanovnika na međunarodnu scenu.

Iranska državna televizija objavila je da su oslobođeni Jason Rezaian, Amir Hekmati, Saeed Abedini i Nosratollah Khosravi.

Rezaian (39) je šef iranskog ureda Washington Posta uhićen 2014. i osuđen za špijunažu. Njegov slučaj bio je posebno velik kamen spoticanja u američko-iranskim odnosima.

Iranski dopisnik Washinghton Posta uhićen je u srpnju 2014. i optužen za špijunažu, a krajem 2015. osuđen je na zatvorsku kaznu čije trajanje nikad nije bilo javno obznanjeno. U trenutku uhićenja bio je radio za Washington Post dvije godine. Washington Post je pozdravio njegovo oslobođenje. Pastor Said Adedini je uhićen 2012. , bivši marinac Amir Hekmati je bio u zatvoru od 2011. a četvrti oslobođeni iranski zatvorenik je Amerikanac iranskog podrijetla Nosratolah Kosravi.

Kasnije je Iran oslobodio i petog Amerikanca, studenta Matthewa Trevithicka, rekao je jedan američki dužnosnik u subotu. Zasad nije poznato kad je student pušten.

SAD pustio sedam Iranaca

Teheran se također obvezao na nastavak suradnje sa SAD u vezi sudbine Roberta Levinsona, bivšeg agenta FBI koji je prije nekoliko godina nestao u Iranu.

Zauzvrat "mi smo oslobodili sedam Iranaca, od kojih šestorica imaju dvojno američko i iransko državljanstvo, koji su bili osuđeni ili su čekali proces u SAD-u", rekao je taj djelatnik američke administracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Razmjena zatvorenika podrazumijeva i odustajanje od sudskih postupaka protiv 14 Iranaca, dodao je.

Iranski mediji navode da su sedmorica iranskih zatvorenika koje su SAD oslobodile Nadar Modanlu, Bahram Mekanik, Kosro Afghahi, Araš Gagreman, Turaj Faridi, Nima Golestaneh i Ali Sabunši.

Do razmjena zatvorenika dolazi dok se očekuje početak primjene nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila i ukidanje međunarodnih sankcija Teheranu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) trebala bi u Beču objaviti da je Iran ispunio obveze iz sporazuma postignutog prošle godine, po kojem je obećao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija UN-a, SAD-a i EU-a.

Vijest o razmjeni zatvorenika stigla je nakon što je iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif objavio da će sankcije u subotu biti ukinute. On je u Beču gdje bi se kasnije trebao sastati s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryem.

Ukidanje sankcija značilo bi odmrzavanje milijardi dolara na iranskim računima u inozemstvu i ponovnu isporuku iranske nafte na međunarodna tržišta. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara