Iran pozdravlja protjerivanje Narodnih mudžahedina iz Iraka

IRAN je u srijedu izrazio zadovoljstvo odlukom prijelazne iračke vlade da do kraja godine iz Iraka protjera iranske Narodne mudžahedine, "najgore neprijatelje" režima u Teheranu, ali i naglasio da to nije bio uvjet za izručenje pripadnika al Qaide koji se nalaze u Iranu.

Prijelazna iračka vlada zabranila je u utorak rad Narodnim mudžahedinima, ocjenjujući da je riječ o terorističkoj organizaciji. Gotovo 5.000 njezinih pripadnika bit će do kraja godine protjerano iz Iraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iranski potpredsjednik Mohammad Ali Abtahi ocijenio je da je odluka plod "vrlo dobrih odnosa" između Teherana i Vijeća za privremenu upravu Irakom od pada režima Sadama Huseina, premda Iran često osuđuje okupaciju Iraka.

Iranski ministar obrazovanja Ali Yunesi opovrgnuo je pak da je protjerivanje mudžahedina u bilo kakvoj vezi s izručivanjem pripadnika al Qaide koje drže iranske vlasti, a koje traže Amerikanci.

Narodni mudžahedini glavna su oporbena oružana skupina u Iranu. Tijekom Sadamovog režima utočište su našli u Iraku, u blizini granice s Iranom, odakle su izvodili napade na režim u Teheranu. Tijekom američkog rata protiv Sadama Huseina ostali su neutralni. Razoružani su temeljem dogovora s američkim zapovjedništvom. Nalaze se na američkom crnom popisu terorističkih organizacija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara