Iran SAD-u: Nećete uspjeti srušiti vlast u Teheranu. Nikad više

Iran SAD-u: Nećete uspjeti srušiti vlast u Teheranu. Nikad više
Foto: Hina, Epa, Twitter

IRANSKI ministar vanjskih poslova Mohammed Javad Zarif rekao je kako akcijska skupina za Iran u sastavu State Departmenta kojoj je cilj zbacivanje vlasti u toj islamskoj republici "neće uspjeti". 

Zarif je govorio prigodom 65. godišnjice puča kojim je uz pomoć SAD-a zbačen demokratski izabran iranski premijer. Na tu su obljetnicu među Irancima posebno izraženi antiamerički osjećaji.

Uspoređujući nove sankcije koje je uveo američki predsjednik Donald Trump s pučem iz 1953. kojim je svrgnut premijer Mohammed Mossadegh Zarif je naglasio da Iran neće dopustiti da se povijest ponovi.

Američki državni tajnik Mike Pompeo u četvrtak je imenovao političkog savjetnika Briana Hooka kao posebnog predstavnika za Iran i postavio ga na čelo radne skupine koja će koordinirati Trumpovu kampanju stvaranja pritiska na tu bliskoistočnu državu.

"Nikad više"

Zarif je na Twitteru napisao: "Prije 65 godina SAD je zbacio demokratski izabranu vladu dr. Mossadegha, vratio diktaturu i podčinio Irance u sljedećih 25 godina. Sada 'radna skupina' sanja učiniti isto putem pritiska, dezinformacija i demagogije. Nikad više."

SAD i Velika Britanija orkestrirale su uklanjanje Mossadegha nakon što je odlučio nacionalizirati iransku naftnu industriju. Na vlast su vratili zapadu sklonog šaha Mohammeda Rezu Pahlavija koji je zbačen u Islamskoj revoluciji 1979. godine. 

Predsjednik iranskog parlamenta Ali Larijani istaknuo je da je taj puč najbolja povijesna lekcija kako se ne smije vjerovati Amerikancima. 

"Kako se usuđujete govoriti o slobodi iranskog naroda s vašom mračnom poviješću puča 19. kolovoza i imenovanja marionetskog totalitarističkog režima", prenosi agencija IRNA njegove riječi o vladavini šaha. 

"Amerikanci uvode sankcije, no tvrde da podržavaju slobodu, ljudska prava, svjetsku i regionalnu sigurnost", dodao je Larijani. 

Pučem iz 1953. otvorena je rana iranskog odnosa sa Zapadom. Madeleine Albright je kao američka državna tajnica u ožujku 2000. postala prva visoka američka dužnosnica koja je priznala ulogu Washingtona u puču, prozvavši ga "smetnjom u iranskom političkom razvoju". 

Washington i Teheran od pada šaha ne održavaju diplomatske odnose. Desetljeća neprijateljstva dijelom su se ublažila međunarodnim nuklearnim sporazumom između Irana, tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame i pet drugih svjetskih sila. No, napetosti su se vratile nakon što je Trump jednostrano povukao SAD iz tog dogovora iz 2015.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara