Iran se požalio UN-u: SAD nas špijunira, reagirajte!

Foto: AFP

IRAN JE protestirao kod Ujedinjenih naroda zbog narušavanja zračnog prostora od strane SAD-a i najavio da će sve američke vojne baze proglasiti metom ako se upadi nastave.

Iranci su reagirali nakon što je u nedjelju oborena američka bespilotna letjelica u blizini grada Kašmara, 225 kilometara od granice s Afganistanom, duboko u iranskom teritoriju.

"Upozoravamo na provokativne i skrivene akcije američke administracije na prostoru Islamske republike u posljednjim mjesecima", stoji u pismu Glavnom tajniku, Vijeću sigurnosti i Općoj skupštini UN-a.

Bespilotna letjelica RQ-170 bila je u misiji špijuniranja iranskih aktivnosti, nakon što je poletjela iz američke zračne baze u Afganistanu. Irance je zabrinulo i to što je ovaj tip letjelice korišten u svibnju, u akciji likvidacije Osame bin Ladena.

Neimenovani američki vojni izvori potvrdili su da je američka vojska izgradila zrakoplovnu bazu u Šindadu, gradu na zapadu Afganistana. Tamo se, navodno, planiraju dugoročno stacionirati i izvoditi promatračke misije, čak i specijalne operacije u Iranu, ukoliko to bude potrebno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara