Iran spreman na "ozbiljne pregovore" o nuklearnom programu

GLAVNI iranski pregovarač izjavio je u utorak da je Teheran spreman na "ozbiljne pregovore" oko svog spornog nuklearnog programa, ali nije kazao je li voljan i suspendirati obogaćivanje urana, što je ključan zahtjev Zapada, prenosi Associated Press.

Pregovarač Ali Laridžani osobno je uručio službeni iranski odgovor na zapadni paket poticajnih mjera u zamjenu za koje bi Iran trebao suspendirati obogaćivanje urana. Odgovor je uručio veleposlanicima Velike Britanije, Kine, Rusije, Francuske, Njemačke i Švicarske, objavila je iranska državna televizija.

"Iran je spreman na ozbiljne pregovore počevši s 23. kolovoza", kazao je, prema televiziji, Laridžani veleposlanicima.

Dužnosnici EU-a odbili su iznijeti bilo kakve reakcije, ističući kako iranski odgovor prvo treba proučiti.

Izvori koji su zbog osjetljivosti informacija željeli ostati neimenovani kazali su da je Iran ponudio "novu formulu" za rješenje spora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iran je dao obuhvatan odgovor na sve ono što je izneseno u zapadnom paketu. Osim toga, Iran je u službenom odgovoru postavio i neka pitanja", kazao je jedan dužnosnik, bez daljnjih preciziranja.

Iran, četvrti svjetski izvoznik nafte, smatra da je obogaćivanje urana njegovo pravo od kojeg ne želi odustati. Zapadne sile strahuju da obogaćivanjem urana želi ovladati radi proizvodnje atomskih bombi.

Vijeće sigurnosti UN-a, nezadovoljno sporošću Irana da odgovori na poticajni paket koji su u srpnju dogovorile Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Kina, Sjedinjene Države i Rusija, pozvalo je vlasti u Teheranu da obogaćivanje urana prekinu do 31. kolovoza ili će se suočiti sa sankcijama. Iran je taj rok ocijenio nelegalnim i nevažećim.

Prema Reutersu, američki veleposlanik pri UN-u John Bolton izjavio je u New Yorku da je Washington spreman brzo pripremiti novu rezoluciju o uvođenju gospodarskih sankcija odbaci li Teheran ponuđene gospodarske, političke i sigurnosne poticaje. Nije poznato što o tome misle druge članice Vijeća sigurnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara