Iran učetverostručio obogaćivanje uranija: "Ako bukne rat, sve će spaliti"

Iran učetverostručio obogaćivanje uranija: "Ako bukne rat, sve će spaliti"
Foto: EPA

IRAN je četverostruko povećao obogaćivanje uranija, otkrio je danas dužnosnik iz nuklearnog postrojenja Natanz, a prenijela iranska novinska agencija Tasnim, tjedan dana nakon što je Teheran i službeno prestao poštovati dio obaveza iz nuklearnog sporazuma. 

Teheranu se po tom dogovoru dopuštala proizvodnja slabo obogaćenog uranija, s ograničenjem od 300 kilograma, te je višak mogao slati izvan države zbog skladištenja ili prodaje.

Teheran je ovaj tjedan objavio da ograničenje više ne vrijedi jer je odustao od nekih obaveza kao odgovor na jednostrano povlačenje Sjedinjenih Država iz tog sporazuma. 

Ne zna se za koliko je iranska zaliha uranija prešla granicu od 300 kilograma. Po sporazumu se toj bliskoistočnoj državi dopuštalo obogaćivanje do razine od 3,67 posto, daleko ispod 90 posto potrebnih za proizvodnju nuklearnog oružja. Iran je i prije dogovora sa svjetskim silama dostigao razinu od samo 20 posto. 

Velika napetost

Američko-iranske veze su na najnižoj razini otkako se predsjednik Trump prije godinu dana odlučio povući iz međunarodnog ugovora potpisanog 2015. o ograničavanju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija Teheranu i otkako je u studenome 2018. ponovno uveo gospodarske sankcije Iranu.

Napetost između Washingtona i Teherana je naglo porasla kad je SAD objavio da u Perzijski zaljev šalje nosač zrakoplova Abraham Lincoln i bombardere B-52, opravdavajući taj potez iranskom "prijetnjom".

Trump je u nedjelju zaprijetio Iranu uništenjem ako napadne američke interese.

"Ako se Iran želi tući, bit će to službeno kraj Irana. Više se nikad neće prijetiti Sjedinjenim Državama", objavio je Trump na Twitteru.

Prijetnju je iznio nekoliko sati nakon što je raketa pala na teško utvrđenu Zelenu zonu u glavnom iračkom gradu Bagdadu, i to pola kilometra od američkog veleposlanstva.

SAD je nedavno iz ambasade evakuirao dio osoblja zbog, kako je naveo, "ozbiljnih" prijetnji proiranskih snaga u Iraku.

Prijetnje sa svih strana

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Javad Zarif odbacio je Trumpove "genocidne prijetnje" i upozorio ga da ne prijeti njegovoj zemlji i da prouči povijest.

"Iranci odolijevaju tisućama godina, dok su agresori nestali (...) pokušajte s poštovanjem, to djeluje", kazao je Zarif.

Na Twitteru je napisao da na Trumpa veliki utjecaj ima "B ekipa", aludirajući na savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i saudijskog prijestolonasljednika Mohameda Bin Salmana.

"Trump se nada postići ono što nije pošlo za rukom Aleksandru Velikom, Džingis kanu i ostalim agresorima. Iranci odolijevaju već tisućama godina, dok su agresori nestali. Ekonomski terorizam i genocidne prijetnje neće uništiti Iran", poručio je Zarif.

"Iran će se pretvoriti u bojno polje"

Dan nakon što je u blizinu američkog veleposlanstva u Bagdadu pao raketni projektil, irački šijitski vođe upozorili su u ponedjeljak na opasnost da zemlja bude uvučena u rat između SAD-a i Irana.

Istaknuti šijitski klerik Moqtada al-Sadr je kazao da je protiv raspirivanja rata između SAD-a i Irana jer bi takav scenarij pretvorio Irak u "bojno polje".

"Potrebni su nam mir i obnova i tko god da uvuče Irak u rat i pretvori ga u bojno polje, bit će neprijatelj iračkog naroda", poručio je al-Sadr.

Qais al-Khazali, vođa šijitske milicije Asaib Ahl al-Haq, kazao je da se "ne smije dati povod ratu između Irana i SAD-a".

"Rat bi naštetio iračkoj politici, gospodarstvu i sigurnosti", poručio je al-Khazali.

Hadi al-Amiri, čelnik parlamentarnog bloka al-Fatah, u priopćenju je upozorio "da će rat, ako bukne, sve spaliti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara