Iran za nastavak dijaloga sa SAD-om uz "obostrano poštovanje"

IRANSKI ministar vanjskih poslova Kamal Kharrazi izjavio je da je Teheran spreman nastaviti dijalog sa Sjedinjenim Državama pod uvjetom da se razgovori temelje na obostranom poštovanju, objavila je u četvrtak iranska državna televizija.

Kharrazi je dodao da su nedavni razgovori s europskim zemljama o iranskom nuklearnom programu, koji su završili iranskim pristankom na nenajavljene inspekcije nuklearnih kapaciteta, dobar primjer Washingtonu kako rješavati probleme.

Zadnjih su se dana pojačala nagađanja da se te dvije zemlje, dosada veliki neprijatelji, donekle približavaju jer su američki dužnosnici govorili o spremnosti na nastavak ograničenog dijaloga o specifičnim pitanjima, a Washington je poslao i humanitarnu pomoć žrtvama potresa u iranskome gradu Bamu.

"Iran je spreman pregovarati sa svim zemljama i Amerika nije izuzetak", rekao je Kharazzi za državnu televiziju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utjecajni bivši iranski predsjednik Akbar Hashemi Rafsanjani izjavio je u srijedu da se Iran ne bi trebao žuriti u popravljanju odnosa sa SAD-om, te je pozvao Washington da se ispriča za svoja stajališta prema Teheranu.

"Ne bi se trebalo žuriti uspostavljati odnose s Amerikom. Za uspostavu odnosa s Amerikom mora se pričekati", javila je službena novinska agencija IRNA prenoseći izjavu Rafsanjanija.

Analitičari smatraju da Rafsanjani i dalje ima snažan utjecaj na iransku vanjsku politiku iako više nije predsjednik.

Washington je prekinuo odnose s Teheranom 1980. nakon što su radikalni islamski studenti zauzeli američko veleposlanstvo u Iranu i 444 dana držali skupinu od pedeset i dvoje talaca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara