Iran za sada neće pustiti ženu-mornara

Iran za sada neće pustiti ženu-mornara

IRANSKI dužnosnici su priopćili da, usprkos ranijih najava, "do daljnjeg" neće pustiti Faye Turney, 26-godišnju pripadnicu britanske ratne mornarice koja je zajedno s 14 svojih suboraca uhićena zbog navodnog ilegalnog ulaska u iranske teritorijalne vode.

Turney je pripadala grupi od 7 mornara i 8 kraljevskih marinaca s ratnog broda "HMS Cornawall" koji su u dva gumena čamca pregledavali indijski teretni brod u vodama u blizini iračko-iranske granice. 23. ožujka je njihove čamce opkolilo šest brodova koji pripadaju mornaričkom krilu Iranske revolucionarne garde te ih prisililo na predaju.

Otada traju, zasada još uvijek uglavnom diplomatski, napori da se osigura puštanje zarobljenih mornara.

Britanska vlada, koja se zajedno sa SAD zalaže za oštar kurs prema Iranu, odnosno pokušaj gašenja kontroverznog iranskog nuklearnog programa, je nedavno izjavila kako će "pojačati pritisak" u svrhu puštanja zarobljenika, ali većina promatrača vjeruje kako je vojna akcija isključena. To se mišljenje temelji na iskustvima slične akcije američkih specijalnih postrojbi 1980. godine koja je završila spektakularnim fijaskom.

S druge strane se strahuje da bi Iran zarobljene mornare mogao suditi za špijunažu, koja se u Iranu kažnjava smrću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj je izazvao posebnu pažnju britanske javnosti zbog činjenice da je 26-godišnja Faye Turney majka jednog djeteta.

Britansku javnost je još više ražestila činjenica da su zarobljeni britanski mornari i marinci jučer paradirani na iranskoj državnoj televiziji, te da je Turney dala izjavu prema kojoj su njeni ljudi "očigledno" ušli u iranske teritorijalne vode.

Postoje nagađanja kako je akcija zarobljavanja planirana duže vrijeme, odnosno kako njome iranske vlasti nastoje ishoditi oslobađanje pripadnika elitne postrojbe "Quds" zarobljenih od strane američkih postrojbi u Iraku.

D.A.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara