Iran zabranio dvojici stručnjaka IAEA-e ulazak u zemlju

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

NAKON što je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o sankcioniranju Irana, Iran je dvojici stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) zabranio ulazak u zemlju.

Iran se na takav korak odlučio jer je, prema riječima šefa iranske organizacije za atomsku energiju Alija Akabara Salehija, "izvještaj te dvojice potpuno netočan i oni nisu dobrodošli". Iran je tako predao IAEA-i popis s imenima dvojice inspektora kojima se zabranjuje ulazak u Iran zbog pružanja netočnih informacija u vezi s nuklearnim naoružanjem i zbog objavljivanja izvješća prije nego što je službeno objavljeno. 

Podsjetimo, nove su sankcije Iranu izglasane 9. lipnja nakon višemjesečnog aktivnog američkog lobiranja, koje je vodila državna tajnica Hillary Clinton, među američkim saveznicima u svijetu i članicama Vijeća sigurnosti, čiji je cilj bio pooštriti izolaciju Irana zbog nepristajanja Teherana da svoja nuklearna postrojenja i nuklearni program otvore inspekciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA). SAD je, zajedno sa svojim saveznicima, mjesecima tvrdio kako Teheran u svojim istraživačkim centrima obogaćuje uran kako bi ga iskoristio za izradu atomske bombe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara