Iran želi pomoći susjednom Iraku - ako Amerikanci dopuste

NAFTNA velesila Iran želi razmjenom energije brzo pomoći obnovu ratom razorenog Iraka, ako Sjedinjene Države to ne spriječe, rekao je u nedjelju iranski naftni dužnosnik.

Iran želi ojačati veze sa susjednim Irakom kroz razmjenu, koja bi povećala iračke prihode od izvoza nafte, prijeko potrebne za financiranje obnove zemlje.

"Ako se Amerikanci slože, možemo odmah početi izvoziti plin, povezati naftovode i dalekovode i dogovoriti razmjenu nafte", rekao je neimenovani dužnosnik.

I dok su dvije susjedne zemlje, inače veliki proizvođači nafte, djelomično normalizirale odnose nakon rata od 1980. do 1988., odnosi Teherana i Washingtona su vrlo napeti.

Sjedinjene Države optužuju Iran za pokušaj proizvodnje nuklearnog oružja i blokiraju napore Teherana za dobivanjem inozemne pomoći za naftovod od nalazišta u Kaspijskom moru do izvornih terminala u Perzijskom zaljevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Sve ovisi o tome kako to bude prihvatila američka strana", rekao je iranski dužnosnik.

Okvirni dogovor o suradnji Irana i Iraka postigli su prošloga mjeseca iranski i irački ministri nafte na sastanku OPEC-a u Beču.

Sporazum bi uključivao prijevoz oko 350.000 barela sirove iračke nafte iz Basre do rafinerije Abadan u jugozapadnom Iranu.

Istu količinu prerađene nafte Iran bi za račun Iraka prodao preko svojeg terminala na otoku Kharg.

Irak, teško pogođen nestašicom energije, također bi mogao koristiti iranski plin i električnu energiju, što bi omogućilo veći izvoz iračke nafte na svjetska tržišta.

Iran bi vrlo lako mogao opskrbiti svojeg zapadnog susjeda energijom preko mreže dalekovoda i plinovoda uz granicu dviju zemalja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara