Iran žestoko napao SAD zbog najave o jačanju kurdskih snaga u Siriji: "To će raspiriti plamen rata"

Iran žestoko napao SAD zbog najave o jačanju kurdskih snaga u Siriji: "To će raspiriti plamen rata"

Foto: Hina

IRAN je poručio kako će nove snage od 30.000 ljudi koje u Siriji planira dovesti SAD raspiriti "plamen rata", podržavajući time Siriju, Tursku i Rusiju koje se protive tome planu.

U nedjelju koalicija predvođena SAD-om kazala je kako radi sa svojim saveznicima sirijskim militantima - kurdskim Sirijskim demokratskim snagama (SDF) kako bi uspostavila snage koje će djelovati duž granice s Turskom i Irakom kao i unutar Sirije.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad odgovorio je obećanjem da će skršiti nove snage i izgnati američke snage iz Sirije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Moćna sirijska saveznica Rusija nazvala je te planove zavjerom kojoj je cilj komadanje Sirije i stavljanje njezina dijela pod američku kontrolu, a Turska je snage nazvala "terorističkom vojskom".

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Qasemi kazao je kako bi takve snage povećale napetosti u Siriji.

Iran podupire Asada u gotovo sedmogodišnjem ratu protiv pobunjenih snaga i militanata Islamske države, šaljući oružje i vojsku.

"Američka najava novih pograničnih snaga u Siriji očigledno je miješanje u unutarnja pitanja te zemlje", kazao je Qasemi i pozvao američke snage da odmah napuste Siriju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara