Iranci tvrde da imaju "tajno oružje" kojim mogu potopiti američke brodove

Iranci tvrde da imaju "tajno oružje" kojim mogu potopiti američke brodove
Foto: FaH/EPA

IRAN može potopiti američke vojne brodove poslane u Perzijski zaljev projektilima i "tajnim oružjem", poručio je viši iranski vojni dužnosnik za poluslužbenu agenciju Mizan u subotu.

Sjedinjene Države u petak su najavile slanje 1500 vojnika na Bliski istok, opisavši taj potez kao napore ojačavanja obrambenih mogućnosti protiv Irana uslijed optužbi da iza napada na saudijske tankere ovog mjeseca stoji Iranska revolucionarna garda.

"Amerika ... šalje dva vojna broda u regiju. Ako počine i najmanju glupost, poslat ćemo te brodove na dno mora zajedno s posadama i zrakoplovima upotrebom dva projektila ili dva tajna oružja", rekao je za Mizan savjetnik za iransko vojno zapovjedništvo general Morteza Qorbani.

Američko pojačavanje vojne prisutnosti najnoviji je potez Trumpove administracije koja u Iranu vidi moguću prijetnju, a odluku je pratilo raspoređivanje nosača zrakoplova, bombardera i raketnih sustava Patriot na Bliski istok.

Zapadnjački stručnjaci kažu kako Iran često pretjeruje izjavama o svojim vojnim sposobnostima, iako postoji zabrinutost oko tamošnjeg programa za razvoj dalekometnih balističkih projektila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara