Iranski ajatolah montazeri za obnovu diplomatskih veza sa SAD-om

IRANSKI ajatolah HuseinAli Montazeri izjavio je da diplomatski odnosi sa Sjedinjenim Državama nisu tabu tema, objavio je u subotu na internetu informativni servis Emrooz.

No Montazeri je dodao i da je Iran propustio priliku obnoviti te veze prije nego što je u Americi na vlast došao predsjednik George W. Bush, a sad ga čekaju znatno teži pregovori.

Iran i SAD prekinuli su diplomatske odnose prije više od 20 godina, a vladajuće konzervativno svećenstvo odbija svako približavanje "Velikome Sotoni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Obnova odnosa sa SAD-om nije crvena crta koju ne smijemo prijeći ako se to tiče dugoročnih interesa zemlje", rekao je ajatolah Montazeri na sastanku s članovima jedne iranske reformističke stranke.

Ako je imperijalizam glavni kriterij za prekid odnosa, onda ne možemo odbaciti Sjedinjene Države, a prihvatiti Veliku Britaniju, rekao je Motazeri.

Montazeriju su 82 godine i jedan je od posljednjih iranskih "velikih ajatolaha". Do siječnja ove godine bio je pet godina u kućnom pritvoru, a bavljenje politikom zabranjeno mu je još u doba pokojnoga vođe revolucije ajatolaha Homeinija. Iako mu je bio predviđen za nasljednika, Homeini je Montazerija odbacio jer je kritizirao iranski islamski sustav.

U prošle godine provedenom ispitivanju javnoga mnijenja otkriveno je da 75 posto Iranaca nema ništa protiv obnove diplomatskih odnosa s Amerikom, unatoč dvadesetogodišnjim naporima konzervativnih vlasti da ih uvjere kako je SAD "Veliki Sotona".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara