Iranski predsjednik najavio puštanje mornara na slobodu kao "dar Velikoj Britaniji"

IRANSKI predsjednik Mahmud Ahmadinedžad na današnjoj novinskoj konferenciji najavio je kako će njegova zemlja danas osloboditi 15 zarobljenih britanskih mornara, a njihovo je oslobađanje nazvao "poklonom Velikoj Britaniji".

Ahmadinedžad je istaknuo kako će mornari biti oslobođeni odmah po završetku njegove tiskovne konferencije u Teheranu. Na istoj konferenciji iranski je predsjednik zapovjednicima koji su organizirali zarobljavanje petnaestero mornara podijelio odličja.

Iranski se predsjednik osvrnuo i na tvrdnje britanske vlade da su se mornari u trenutku kada su zarobljeni prije dva tjedna u iračkim vodama našli pod mandatom UN-a, ponovivši kako su mornari "upali" u iranske vode, te dodavši: "Britanska vlada, nažalost, nije bila dovoljno hrabra čak ni da svojim ljudima kaže istinu kako je pogriješila".

"Gospodina Blaira molim da ovih 15 mornara ne šalje na suđenje zbog njihova priznanja da su ušli u iranske teritorijalne vode", kazao je Ahmadinedžad, misleći pri tome na "priznanja" britanskih mornara u kojima se isti ispričavaju zbog ulaska u iranske teritorijalne vode, a koja su u posljednja dva tjedna u nekoliko navrata emitirana na iranskoj televiziji.

Podsjećamo, Britanci su prije nekoliko dana predstavili dokaze da je brod na koji su se ukrcali njihovi mornari, a koje je kasnije zarobila iranska Revolucionarna garda, bio 1,7 nautičkih milja (3,14 km) u iračkim vodama, a kao dokaz priložili su satelitske snimke.

Iranci su odgovorili iz svog veleposlanstva u Londonu, koje je izjavilo da su mornari ušli pola kilometra u iranske vode i da je akcija njihovog zarobljavanja bila opravdana. Iako, nisu predočili nikakve dokaze.

Iz Velike Britanije danas je najavljeno kako ona "poduzima prikladne mjere" kako bi se završila kriza oko iranskog zatočenja 15 pripadnika britanske Kraljevske mornarice.

Konferencijja iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada očekivana je kao ona na kojoj se predsjednik trebao konačno izjasniti o britanskim zatočenicima te "objasniti svoj stav" u vezi problema.

U utorak navečer je Ured britanskog premijera Tonyja Blaira izdao priopćenje u kojem piše da Blair situaciju želi "riješiti diplomatskim putevima" , i vjeruje "da obje strane dijele želju za skorašnju odluku o ovoj temi kroz izravne pregovore".

B.S.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara