MASOVNI PROSVJED Irska je zbog Crkve zabranila pobačaj, a Irkinjama je toga dosta

MASOVNI PROSVJED Irska je zbog Crkve zabranila pobačaj, a Irkinjama je toga dosta
Foto: Facebook
 
ŽENE u Irskoj danas će izaći na ulice i poručiti vladi da imaju pravo na izbor. Tisuće Irkinja svake godine odlaze obaviti pobačaj u neku od susjednih zemalja, većinom Englesku ili se odlučuju na kršenje zakona uzimanjem tableta za prekid trudnoće. Gotovo potpuna zabrana pobačaja u Irskoj uključuje i trudnoće u slučajevima silovanja, incesta ili kad je fetus teško deformiran i neće moći preživjeti izvan maternice. Pobačaj je u Irskoj kazneno djelo za koje žena koja ga napravi može biti kažnjena s do 14 godina zatvora. 
 
Utjecaj crkve ključan
 
Još u ranim 80-tim, bojeći se legalizacije pobačaja, Katolička crkva se u Irskoj zauzela za izmjene i dopune Ustava te za 8. amandman koji je usvojen 1983., a u kojemu fetus ima jednako pravo na život kao i njegova majka pa je pobačaj zabranjen u svim okolnostima. Snažno vjersko nasljeđe i duboka religijska uvjerenja u društvu, pogotovo kad je u pitanju novi život kao i mogućnost progona, stvaraju klimu u kojoj je malo žena spremno uopće progovoriti o problemima s kojima se nosi kod neželjene trudnoće, piše BBC.
 
Poruka Vladi 
 
Tim povodom, danas će žene diljem zemlje prestati s radom i odjevene u crninu pridružiti se prosvjedu za opoziv 8. amandmana. Organizator prosvjeda je grupa Strike 4 Repeal, a protest je vrlo sličan onome koji je održan u Poljskoj prošle godine. Jedna od aktivistkinja, Aoife Frances, rekla je da je protest "direktna poruka vladi Irske" u kojoj žele da se čuje i njihov glas. Aktivistica Rose Ireland, rekla je kako je uskoro moguć amandman koji bi iz zakona kojim je regulirana zabrana pobačaja bila isključena trudnoća nakon silovanja. "No, zašto bi žena nakon silovanja prolazila brojna neugodna ispitivanja i ponižavanja kad može otići u Englesku i biti tretirana s poštovanjem?", dodala je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara