Irski nadbiskup pozvao Papu da otvoreno govori o zlostavljanjima u Crkvi

Irski nadbiskup pozvao Papu da otvoreno govori o zlostavljanjima u Crkvi
Foto: Hina

IRSKI nadbiskup Diarmuid Martin pozvao je papu Franju da tijekom posjeta Irskoj ovoga tjedna iskreno i otvoreno govori o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi i strukturama unutar nje koje ga godinama zataškavaju. 

"Nije dovoljno samo se ispričati. Strukture koje dopuštaju ili olakšavaju zlostavljanje moraju biti razbijene zauvijek", istaknuo je nadbiskup Martin u svojoj nedjeljnoj propovijedi u katedrali u Dublinu.

Ogroman je broj seksualnih žrtava katoličkog svećenstva, rekao je Martin koji smatra da Papa mora "ponizno" i otvoreno govoriti o prošlosti, ali i budućnosti Crkve.

Međunarodni susret obitelji

Papa Franjo stiže u Dublin 25. kolovoza na Međunarodni susret obitelji, koji se održava svake tri godine radi osnaživanja katoličkih obitelji diljem svijeta.

Očekuje se da njegov posjet neće izazvati onolike gužve i interes kakav je pratio posjet Ivana Pavla II. 1979., koji je privukao dva milijuna Iraca.

Vatikan je u četvrtak izrazio "sram i žalost" nakon objave izvješća o istrazi tužiteljstva u Pennsylvaniji, po kojemu je oko 300 svećenika spolno zlostavljalo maloljetnike u zadnjih 70 godina u toj američkoj saveznoj državi.

Za Katoličku crkvu već se dugo sugerira u javnosti da je propustila kazniti pedofile u svojim redovima te da je svjesno prikrivala zlostavljanja.

Papa Franjo obećao je "nultu toleranciju" u borbi protiv seksualnog zlostavljanja katoličkog klera, kojeg prate nedavni skandali u Čileu, Australiji i SAD-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara