Irski premijer pljunuo u lice Vatikana: Dosta je! Nećete više zlostavljati našu djecu!

Foto: AFP

"OVO NIJE Rim. Ovo je Republika Irska 2011. godine, republika u kojoj vladaju zakoni", poručio je Enda Kenny, premijer Irske, u oštrom govoru u parlamentu u kojem se obračunao s Katoličkom crkvom.

Irska je, podsjećamo, dominantno katolička zemlja u kojoj je Crkva uvijek imala veliki utjecaj. No, Kenny je "pukao" nakon što je otkriven novi slučaj zlostavljanja irske djece od strane pripadnika klera, te poručio da je "kultura Vatikana disfunkcionalna, elitistička, narcisistička i van dodira sa stvarnim svijetom".

"Crkveni lideri opetovano su branili svoju instituciju na štetu zlostavljane djece i analizirali svaki otkriveni slučaj pedofilije pomnim odvjetničkim okom", ljutito je poručio Kenny. Premijer Irske odlučio je da više neće trpjeti bahatost Vatikana, koji i dalje odbija surađivati s vlastima u istrazi oko prikrivanja seksualnog zlostavljanja djece koje traje već desetljećima.

"Katoličko kanonsko pravo nema ni legitimnost ni mjesto u unutarnjim pitanjima ove države", kazao je Kenny, te obećao izradu novih zakona prema kojima će bilo kakvo prikrivanje informacija o zlostavljanju postati kazneno djelo koje će se najstrože sankcionirati. Svećenik će kazneno odgovarati, najavio je Kenny, čak i ako s policijom ne podjeli saznanja koja je dobio prilikom ispovijedi, na čiju se tajnost Crkva učestalo pozivala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara