Irsko ne "ne može usporiti Hrvatsku"

IRSKO odbijanje Lisabonskog ugovora ne može ugroziti ni značajno usporiti hrvatsko pristupanje EU-u, zajedničko je mišljenje ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića, šefa Delegacije Europske komisije Vincenta Degerta, britanskog veleposlanika Johna Ramsdena i SDP-ovog potpredsjednika sabora Nevena Mimice koji su se okupili u Opatiji.

Jandroković je rekao kako se Hrvatska ne treba bojati irskog referenduma jer je EU i ranije uspješno prošla kroz razna iskušenja poput onih oko ugovora iz Maastrichta i Nice. Poručio je da Hrvatska poštuje odluku irskih birača iako žali zbog nje, ali da ništa neće usporiti put Hrvatske u EU. Jandroković kaže kako Hrvatska ima obavezu u narednih godinu dana ispuniti sve obaveze koje si je zacrtala, i vjeruje kako će do tada EU naći model koji će Hrvatskoj omogućiti ulazak u EU.

Vincent Degert je poručio kako irskim odbijanjem nije zaustavljen proces pristupanja Hrvatske i da se pristupni  pregovori i dalje nastavljaju, najavivši da će se idućeg tjedna otvoriti i nekoliko novih pregovarački poglavlja. Istaknuo je da se Europska Komisija nadala drugačijem ishodu irskog referenduma i da će sada morati razmisliti o porukama koje su ovako poslali građani Irske.

Britanski veleposlanik Ramsden poručio je kako će EU biti spremna onda kada bude i Hrvatska, istaknuvši kako nikada jedan institucionalni ugovor poput ovog Lisabonskog nije odgodio proširenje te je siguran da neće ni u slučaju Hrvatske.

Niti SDP-ov Neven Mimica ne očekuje odgodu ulaska Hrvatske u EU, rekavši da Hrvatska mora nastaviti sa zacrtanim zadaćama i od članica EU tražiti jamstva da će EU pronaći okvir za proširenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irsko odbijanje spriječava primanje novih članica

Hans-Gert Poettering, predsjednik Europskog parlamenta, rekao je danas za Bild am Sonntag kako je odbacivanje Lisabonskog ugovora u Irskoj izazvalo novu krizu u Europi koja će, sve dok je se ne riješi, "priječiti primanje novih članica u Europsku uniju, osim možda Hrvatske".

No, situacija nije ni malo ugodna koliko god nas uvjeravali Degert i Gordan "koja dva poglavlja" Jandroković iz razloga jer i dalje na snazi ostaje sporazum iz Nice po kojoj EU ne može imati više od sadašnjih 27 članica, niti se u njemu uopće spominje Hrvatska. Istina je da se sada u Europi niti ne brinu što sada s našim proširenjem jer ionako na to ne računaju prije 2010.

S druge strane, sada će Europi bit najvažnije da se pozabavi samom sobom kao što je to bio slučaj 2005. kada je izbila velika kriza Francuskim odbijanjem europskog ustava. Lisabonski sporazum je smišljen i kreiran uz velike napore upravo da bi zamijenio propali Ustav ali i Ugovor iz Nice, te se ne može samo tako izvaditi opet novo rješenje iz europskog rukava. Ali, istina je da se mi moramo baviti sami sobom i konačno početi provoditi neke od ključnih reformi poput pravosudnih, s čime debelo zaostajemo.

D.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara