Iščekuje se pad njemačkog satelita: Ušao je u atmosferu, ali još se ne zna gdje pada!

Iščekuje se pad njemačkog satelita: Ušao je u atmosferu, ali još se ne zna gdje pada!

Screenshot: YouTube

MASIVNI njemački satelit Rosat i dalje ide prema Zemlji i trebao bi pasti danas ili sutra, prenosi astronomski portal space.com. Iz njemačkog svemirskog programa ostavili su mogućnost da satelit padne do utorka, a putanju satelita uživo možete pratiti OVDJE.

Satelit Rosat je težak 2,7 tona te se očekuje da će se raspasti prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu, no 30 velikih dijelova sa rentgenskog opservatorija će doći do površine.

Među njima bi mogla biti stakla otporna na vrućinu i drugi keramički dijelovi. Ukupna masa dijelova koji će doći do površine Zemlje procjenjuje se na 1,9 tona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njemačka postaja aktivno prati Rosat, no neće moći reći gdje će točno pasti sve do dva sata prije njegovog ulaska u atmosferu. 

Prema zadnjim informacijama, istrošeni satelit je ušao u Zemljinu atmosferu. No, glasnogovornik njemačkog centra za svemirska istraživanja kazao je da se još uvijek ne zna iznad kojeg se kontinenta ili zemlje nalazi.

Njemački znanstvenici su izračunali da je mogućnost da dio satelita pogodi negdje nekoga na Zemlji 1:2000. Budući da je većina Zemlje prekrivena vodama, vjerojatnije je da dijelovi satelita neće pasti na tlo.

Rizik je ipak nešto veći nego u slučaju satelita NASA-e u rujnu, gdje su šanse bile 1:3200.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara