TERORISTIČKI NAPADI NA ŠRI LANKI

ISIS preuzeo odgovornost za masakr na Šri Lanki

ISIS preuzeo odgovornost za masakr na Šri Lanki
Foto: EPA

ISIS je preuzeo odgovornost za terorističke napade u Šri Lanki. Iako tvrde da su oni odgovorni, nikakve dokaze za to nisu ponudili, a vijest o tome da preuzimaju odgovornost objavio je Amaq, novinska agencija te terorističke organizacije.

Zamjenik šrilankanskog ministra obrane ranije je rekao da su samoubilački napadi na crkve i luksuzne hotele "osveta za napad na muslimane u Christchurchu", govoreći o napadima 15. ožujka na dvije džamije u kojima je ubijeno 50 ljudi.

Dodao je kako su za napade odgovorne dvije lokalne islamističke skupine - National Thawheed Jama'ath (NTJ) i Jammiyathul Millathu Ibrahim.

Vlada Šri Lanke u ponedjeljak je za napade optužila pokret NTJ, no istaknula je kako je ta skupina djelovala uz pomoć međunarodne terorističke mreže i kako će Colombo zbog toga tražiti inozemnu pomoć u lovu na počinitelje, prenosi AFP. 

NTJ je većinom nepoznata radikalna islamistička skupina iz Šri Lanke koja je prošle godine povezana s vandalizacijom budističkih spomenika.

Najmanje 321 mrtvih

Broj poginulih u samoubilačkim napadima na crkve i hotele u Šri Lanki na Uskrs porastao je na 321 danas, na nacionalni dan žalosti, među njima je 45 djece.

Policija je rekla da se broj žrtava povećao jer su mnogi ranjeni podlegli ozljedama u bolnici, a da je više od 500 ljudi u bolnicama.

Izvanredno stanje u zemlji 

Žrtvama je odana počast u utorak s tri minute šutnje. 

U zemlji je u ponedjeljak navečer uvedeno izvanredno stanje kako bi vlasti održale sigurnost i rad osnovnih službi tijekom istrage o bombaškim napadima.

Visoke sigurnosne mjere provode se u Colombu i u Negombu, 35 kilometara sjeverno od glavnoga grada, gdje se održava masovni pogreb blizu crkve u kojoj je ubijeno više od 110 ljudi.

Izvanredno stanje daje sigurnosnim snagama posebne ovlasti, uključujući pravo na pretraživanje i uhićenje.

Uhićeno više od 35 ljudi

Eksplozije su se dogodile za vrijeme uskrsnih misa u kršćanskim crkvama u Negombu, Batticaloi i Colombu i u luksuznim hotelima u Colombu.

Uskoro više informacija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara