ISIS tvrdi da stoji iza napada u Nigeriji. Policija da je vojna vježba u pitanju

ISIS tvrdi da stoji iza napada u Nigeriji. Policija da je vojna vježba u pitanju
Foto: EPA

ISLAMSKA DRŽAVA (IS) preuzela je odgovornost za napad na nigerijski grad Maiduguri danas, na sam dan predsjedničkih izbora, a policija opovrgava napad i tvrdi da je u tijeku bila vojna vježba, javljaju agencije i dodaju da je u najmnogoljudnijoj zemlji na tom kontinentu sa 72,8 milijuna birača već počelo prebrojavanje izbornih glasova.

Nigerijci su u subotu birali predsjednika na izborima koji su trebali biti održani prije tjedan dana, ali su bili odgođeni. Televizijske kamere su ispred glasačkih kutija snimile aktualnog predsjednika Muhamada Buharija, koji želi osvojiti drugi mandat, i glavnog oporbenog kandidata Atikua Abubakara, poslovnog čovjeka i bivšeg potpredsjednika. Analitičari predviđaju tijesnu utrku.

Za mjesto predsjednika Nigerije natjecala su se 72 kandidata, a favoriti su Buhari i Abubakar. 

Ekstremističke islamske skupine pozvale su ljude da bojkotiraju izbore, prijeteći oružanim akcijama.

Militantna skupina Zapadnoafrička pokrajina (WAP), ogranak IS-a, preko svoje novinske agencije Amaq priopćila je da su mete napade u gradu Maiduguri bile zračna luka, nigerijska vojna baza i vladine zgrade.

Snage sigurnosti su za Reuters potvrdile napad sunitskih militanata, no nigerijska vojska i dalje opovrgava da je napad uopće počinjen.

Da je izborni dan prošao u nasilju, govore i izvješća koja stižu iz sjeveroistočne države Yobe, gdje je ekstremistička skupina Boko Haram izvela dva napada.

Stanovnici sela Geidam u državi Yobe su rekli da su pobjegli pred napadom militanata.

Boko Haram i njegov ogranak izvršili su sporadične smrtonosne napade i u susjednoj u državi Borno. Boko Haram je upozorio stanovnike da ne glasaju.

"Mi smo pobjegli zajedno s našim ženama i djecom i stotinama drugih. Sada trčimo i skrivamo se u grmlju", rekao je u telefonskoj izjavi Ibrahim Gobi, stanovnik Geidama.

Snage sigurnosti su potvrdile da su militanti izveli napade u državi Yobe, a Reutersov očevidac je kazao da je čuo pucnjavu te da su nadlijetali zrakoplovi nigerijskih zračnih snaga.

Koalicija udruga civilnog društva "The Situation Room" je priopćila da je diljem Nigerije u subotu u nasilju ubijeno 16 ljudi.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara